Atbalsti Ukrainas cilvēkus, rezervējot naktsmājas pie viņiem

Dzīve

Nespēja koncentrēties ikdienas darbiem. Bezspēcības un bezjēdzības sajūta. Vainas apziņa par prieku. Bailes par nākotni. Dusmas par zombijiem un viņu vadoni. Domāju, ka šādas vai līdzīgas sajūtas apciemo daudzus no mums kopš 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā. Un nemitīgais jautājums – ko es varu darīt, kā es varu palīdzēt?

Pirmajā kara dienā paudu nostāju sociālajos tīklos, noziedoju pati un aicināju citus atbalstīt Ukrainu ziedot.lv platformā, ieaudu Latviju Ukrainas karogā un aizbraucu uz Rīgu protestēt pie Krievijas vēstniecības. Dienās pēc tam turpināju strādāt, ar vienu acs kaktiņu lasot ziņas un ar vienu smadzeņu kaktiņu domājot, kā vēl es varu palīdzēt?

Mūziķi muzicē, šuvējas šuj, tulkotāji tulko, pavāri šmorē. Kas no manu prasmju klāsta var būt noderīgs? Dīvainā kārtā atbilde atnāca nevis no manām pamatprasmēm, bet gan no blakus nodarbes, kas vienā vārdā saucas Airbnb. Tie, kas nezina: tā ir tāda sistēma, kurā var rezervēt naktsmājas. Sistēmas galvenā ideja ir sekojoša – ārvalstīs nevis nakšņot viesnīcā, bet gan mājās pie vietējiem cilvēkiem, tādējādi saņemot pilnvērtīgāku šīs zemes pieredzi un atbalsot vietējos cilvēkus (līdzīgi kā kaučsērfings, tikai par naudu). Pēdējos gados gan ideja bieži vien ir pazudusi, un caur šo sistēmu tiek piedāvāti īres dzīvokļi un viesu nami, bet šoreiz tam nav nozīme.

Kāpēc šī lieta man ir tuva? Rit devītais gads, kopš (ar dažiem pārtraukumiem) piedāvāju arī savu dzīvesvietu gan kaučsērfingā, gan šajā sistēmā. Airbnb man ir devis būtisku finansiālu pienesumu, daudzus prieka pilnus mirkļus un jaunus paziņas. Jāteic, ka viesu uzņemšana un lutināšana ir viena no manām atbildēm, kad kāds prasa, ko es darītu, ja nebūtu jāpelna nauda. Man vienkārši ļoti patīk to darīt.

Tad nu pēdējās dienās ar dzīvesbiedru uzlabojām mājvietu: slīpējām un krāsojām sienas, pēc tam aicinājām istabas iekārtot un izdaiļot mājas fejai Meža Evai. Šīs nākotnē vērstās darbības šobrīd palīdz turēties pie jēgas (un smilšpapīra). Smukāka māja, jācer, piesaistīs un priecēs vairāk ciemiņu, kuru finansiālais pienesums ļaus labāk palīdzēt citiem.

Un tieši Airbnb ir viens no veidiem, kā mēs tieši un konkrēti varam palīdzēt Ukrainas cilvēkiem. Atrodam Airbnb.com kādu no Ukrainas naktsmāju saimniekiem un rezervējam pie viņiem palikšanu. Protams, ierasties tur šobrīd nevaram, bet mūsu nauda tiešā veidā nonāks Ukrainas iedzīvotāju rīcībā. Daži ieteikumi – rezervēt pēc iespējas drīzākus datumus, jo nauda saimniekiem ienāks īsi pēc rezervācijas datuma (attiecīgi, ja rezervēsi palikšanu augustā, nauda būs tad (vēlu)). Otra svarīga lieta – kā jau visās jomās, arī šajā vietnē ir sarosījušies krāpnieki, tāpēc, labāk neizvēlēties tādas naktsmājas, kurām nav atsauksmju un kuras sistēmai pievienojušās nesen, bet gan tādas, kas darbojas ilgāku laiku un ir ar atsauksmēm.

Šodien uzdāvināju dzīvesbiedram dzimšanas dienā divas naktis Kijevā un tuvākā laikā plānoju šādā veidā apsveikt arī citus draugus un paziņas. Esmu redzējusi interneta ārēs, ka daudzi rīkojas līdzīgi un ceru, ka drīzumā Ukrainas pilsētās būs grūti sameklēt virtuālās naktsmājas, jo tās būs aizņemtas ar mūsu domām un rezervācijām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.