Ceļojums uz Kipru: ko ņemt vērā?

Ceļā, Ceļojumi

Kamēr vēl mūsu brauciens uz Kipru ir svaigā atmiņā, padalīšos ar dažiem praktiskiem novērojumiem, kas, iespējams, noderēs vēl kādam, kas plāno turp doties.

Kovid papīri

Es nezināšu sacīt par situāciju, ja nav vakcinācijas sertifikāts, bet, ja tas ir, sistēma ir diezgan vienkārša. Mēs sertifikātus pievienojām, reģistrējoties lidojumam internetā, tas jādara pēdējā, astotajā solī. Ielidojot jābūt aizpildītam Cyprus Flight Pass, bet, atgriežoties Latvijā, Covid Pass. Uz vietas jebkurā veikalā un krogā tiek prasīts uzrādīt kovid sertifikātu.

Transports

Uz pašu Kipru tiešā reisā no Rīgas ved Ryanair – biļetes ir salīdzinoši lētas un nepilnās četras stundās var piezemēties Pafosas lidostā. No lidostas uz pilsētas centru ved satiksmes autobuss, kurš pietur blakus plakātam, kurš skaidro transporta sistēmu Pafosā (izejot no lidostas, jāpāriet pāri ceļam un jāpaiet daždesmit metri pa labi). Biļete maksā 1,50 eur un to pērk pie šofera. Atpakaļceļā devāmies ar taksi, kas naktī maksāja 30 eur.

Pārvietošanās pa salu visērtākā ir ar auto, tikai jāņem vērā, ka satiksme šeit norit pa mums neierasto ceļa pusi, auto stūre atrodas labajā mašīnas pusē. Tomēr satiksme, izņemot galvaspilsētu Lefkoziju (Nikoziju), ir diezgan rāma. Lai atpazītu tūristus, īres auto ir sarkani numuri. Mums auto īre izmaksāja 25 eur dienā ar pamata apdrošināšanu (pašrisks 300 eur), degvielā piecās dienās iztērējām 47 eur – tās cenas ir diezgan līdzīgas mūsējām. Te smalkais apēķins.

Kā dzirdējām no citiem latviešiem, pārvietoties pa salu var arī ar autobusu, tas neesot bijis dikti sarežģīti, bet par to nezināšu pastāstīt, jo mēs šādu iespēju neizmantojām.

Elektrības kontakti

Vērts atcerēties, ka šeit ir elektrības kontakti kā Apvienotajā Karalistē – trejdakšiņa, attiecīgi vērts paņemt līdzi vai iegādāties pārveidotāju. Vairākas apmešanās vietas gan par tādiem bija parūpējušās, bet nu labāk tomēr, ja pašam savs verķis līdzi.

Nauda

Kipra ir ES un norēķini notiek eiro – ļoti ērti un vienkārši. Teju visur var norēķināties ar maksājumu karti, bet nomaļākos krodziņos un tirdziņos tomēr pieņem tikai skaidru naudu. Atsevišķos gadījumos vieglāk (un lētāk) var sarunāt darījumu, maksājot skaidrā naudā.

Ieteiktu arī līdzi sekot līdzi preces cenai un naudai, kas parādās rēķinā. Es piefiksēju trīs gadījumus, kad mums prasīja vairāk nekā norādīts. Tāpat vērts pievērst uzmanību ēdienkartei – vai cena ir vienai vai divām personām. Piemēram, lai pasūtītu populāro un gardo meze (noteikti iesaku pamēģināt), visbiežāk to var izdarīt tad, ja maltīt pasūta vismaz divas personas, bet cena norādīta vienai personai (ēdienkartē maziem burtiņiem rakstīts p.p.). Vēl vērts apvaicāties cenu, ja tā nav norādīta (to, protams, vērts darīt jebkur). Mums gadījās pavisam nomaļā ciematiņā samaksāt salīdzinoši maz par kārtīgu maltīti, bet par mājas vīna karafīti, kurai nepajautājām cenu, mums paprasīja 10 eur, kas konkrētai situācijai un vīna kvalitātei bija vismaz divas reizes vairāk nekā pienāktos. Jā, un nekautrējieties paprasīt neapēsto līdzņemšanai – vismaz par mums neviens nebrīnījās, kad to darījām.

Daudzu tautību bērni

Esiet gatavi, ka biežākā ārvalstu saziņas valoda salā ir krievu – teju visi uzraksti atpūtnieku iecienītās vietās ir arī krieviski – variet paši vērtēt, vai tas ir pluss vai mīnuss, pieņemu, kā kuram. Kiprieši lieliski zina angļu valodu – saziņa ir ļoti viegla. Vēl uz salas ir dikti daudz poļu, arī latviešu netrūkst 😊.

Salas grieķu un turku daļas

Pafosa atrodas salas grieķu daļā, tāpat kā lielākā salas daļa. Pamatā tūristi izvēlas arī uzturēties šajā daļā, jo redzēt šeit ir daudz ko. Salas ziemeļi ir lielākoties turku apdzīvotās teritorijas un abas šīs daļas atdala nosacīta robeža. Mēs to redzējām galvaspilsētā Lefkozijā – lai šķērsotu posteni, bija nepieciešams uzrādīt svaigi veiktu kovid testu. Ja rezervē viesnīcu Lefkozijā, svarīgi pievērst uzmanību, kurā pilsētas daļā tā atrodas, jo, piemēram, Booking sistēma to neparāda. Turku pusē cenas ir daudz zemākas un cilvēks, pie kura nakšņojām galvaspilsētā, apgalvoja, ka ziemeļi esot arī skaistākā salas daļa. Iespējams, nākamreiz apmeklējot Kipru, būs jādodas tieši turp.

Viens komentārs

  • kādus gadus atpakaļ ciemojoties Limasolā, turienes satiksme gan man šķita diezgan haotiska un nervoza, tieši domāju, nez, kā iebraucēji no Eiropas “labās puses” sarod ar šo. (Protams, likums nr 1, ja ņem īres mašīnu – ņemt automātu, jo pie visas kreisās puses kustības vēl negribēsi mācīties braukt ar auto) Novēroju, ka gājēju krustojumos, kurus regulē ar luksoforu – mašīnas brauc jau pie sarkanā, tiklīdz gājējs ir pagājis garām, nesagaidot zaļo.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.