“Atrastā Latvija” – 60 tūrisma jaunumi, kurus iepazīt šovasar

Ceļā, Ceļojumi

Pirksti niez rakstīt emocionālo vēsti – kā veidojās kampaņa (un rūdījās tērauds), kā pagāja vakardienas atklāšanas pasākums un kā es vispār šajā visā iekūlos. Bet, par to kādā citā reizē. Tagad steidzu jums racionālā veidā vēstīt par informatīvo kampaņu, pie kuras es un virkne citu ļaužu ir melnu muti strādājuši, lai jums šovasar būtu interesantāka dzīve.

Tātad. Vakar Kultūras ministrija atklāja informatīvo kampaņu “Atrastā Latvija”, aicinot Latvijas iedzīvotājus epidemioloģiski drošā veidā apmeklēt jaunos tūrisma objektus. Latvijas reģionos no jauna izveidoti un atjaunoti teju 60 kultūras un dabas mantojuma objekti – muižas, pilis, baznīcas, katedrāles, muzeji, dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti.

Kampaņas laikā ikvienam pieejama mājaslapa www.atrastalatvija.lv, kurā iespējams uzzināt vairāk par atjaunotajiem un jaunuzceltajiem kultūras un dabas mantojuma objektiem, tajos veiktajiem ieguldījumiem, gūt praktisku informāciju par objektu apmeklējumu un piedalīties Latvijas atrašanas spēlē. Atkal pussolīti atkāpjoties no nopietnā toņa – ja pamani mājas lapā kādu tehnisku vai gramatisku nepilnību, ļoti priecāšos, ka pavēstīsi par to man (visi kontakti šīs lapas lejas joslā).

Atjaunošanas un būvniecības darbi īstenoti kopš 2018. gada divās kārtās, atjaunojot un izbūvējot 60 kultūras un dabas mantojuma objektus 40 Latvijas pašvaldībās, kā arī veidojot un attīstot tajos jaunus kultūras un tūrisma pakalpojumus. Atsevišķos objektos darbi vēl turpinās, un tie tiks pilnībā pabeigti 2022. gada nogalē. No kopumā ieguldītajiem 68 miljoniem eiro, 34, 9 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļi, bet 33 miljoni eiro ir valsts un pašvaldību ieguldījumi.

Visi objekti sarindoti septiņos kultūras un dabas mantojuma ceļos, tūrisma maršrutos, kas caur pagātni palīdzot ceļotājam ieraudzīt Latvijas šodienu. Pirmie, novērtējot Latvijas tūrisma jaunieguvumus, šos septiņus ceļus iepazina Latvijas ceļotāji un blogeri. Uz Latgales pusi vedošos Daugavas un Māras ceļus iepazina Kristaps Kiziks (www.dodiesdaba.lv), Gaismas ceļu Vidzemē izpētīja Alīna un Jēkabs Andrušaiti (www.sapnumedniece.lv), caur Zemgali uz Kurzemi vedošo Jēkaba ceļu apmeklēja Dina Preisa (www.dinapreisa.wordpress.com), Kurzemē esošo Brīvības ceļu apguva Zaiga un Edgars Runči (www.zaigar.lv), gar jūras piekrasti vedošo garo Līvu ceļu izstaigāja Solveiga Kaļva (www.solveigaspiedzivojumi.lv), bet man bija tas gods doties pa pēdām Baltijas ceļam. Par to sīkāk pastāstīšu nākamajos ierakstos. Jūs esat laipni aicināti ieskatīties arī pārējos blogos – tur tuvākās nedēļas laikā parādīsies katra blogera redzējums par iepazītajiem objektiem.

Lai motivētu jūs aktīvāk apmeklēt objektus, esat aicināti piedalīties spēlē, kurā, atzīmējot savu apmeklējumu, novērtējot objektu, kā arī atbildot uz jautājumiem par to, būs iespēja tikt pie vērtīgām balvām, piemēram, iespējas nakšņot un baudīt maltīti Šlokenbekas muižā vai Ungurmuižā, vai lidot ar Zērgli Siguldā.

Kultūras ministrija (un es arī) aicina būt atbildīgiem un, apmeklējot objektus, ievērot valstī spēkā esošos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Šobrīd visus objektus iespējams aplūkot no ārpuses, iekštelpu apmeklējums būs atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas valstī. Ļoti ceru, ka drīzumā durvis varēs vērt kultūras objekti un tad būs iespēja novērtēt arī iekštelpās veiktos uzlabojumus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.