Litomišla: dzejas iedvesmotas simfonijas, vaska sirds un spa garam

Ceļā, Ceļojumi

Mūsu nākamā pietura ir neliela Čehijas pilsētiņa Litomišla, kurā ikdienā mīt ap 10 000 cilvēku. Neraugoties uz nelielo iedzīvotāju skaitu, šai vietā netrūkst dzīvības un pasākumu. Pirmais no tiem – spa sezona atklāšana – notiek aprīlī. Pilsētā patiesībā nav neviena spa, bet tā kā šī vieta sniedz iedvesmu daudziem radošiem cilvēkiem, Litomišlu varot uztvert kā spa garam. Maijā pasākumu stafeti pārņem kulinārijas festivāls, kurā tiek gaismā celtas šejienietes M.D. Rettigovas receptes, kas čehiem ir tāda kā mūsu Masiļūne.

Visa gada garumā vairāki nozīmīgi pasākumi veltīti operai un šejienietim – slavenajam čehu komponistam Bedržiham Smetanam, kurš sarakstījis astoņas operas, pēdējās no tām – kurls esot. Radošais process bijis šāds – Smetana sapulcinājis ģimeni un draugus, tad staigājis pa istabu un skaļi lasījis viņiem priekšā dzeju, tādējādi iedvesmojoties mūzikas komponēšanai. Vienu no saviem slavenākajiem darbiem “Mana dzimtene” viņš sarakstījis jau dzīvojot bez ārpasaules skaņām. Arī mēs, viesojoties mājā, kurā komponists nācis pasaulē, slepus pašmācības ceļā apguvis vijoles spēli un piespiedu kārtā klavierspēli, varam noklausīties tieši šo skaņdarbu. Līdztekus citiem priekšmetiem gide rāda mērķi, kurš izmantots šaušanas treniņos. Komponista tēvs bijis kaislīgs un precīzs šāvējs, bet komponists – tikai kaislīgs.

Litomišlas vēstures līkločus var izzināt muzejā, kur svarīgākie eksponāti ir aiz stikla (piemēram, nesenās rekonstrukcijas gaitā atrastās vēsturiskās ielas fragments vai ASV karodziņš, kas kopā ar Apollo 16 komandu lidojis uz Mēnesi), bet daudzas lietas var apčamdīt un izmēģināt. Viens no tādiem eksponātiem ir Litomišlas centrālās ielas ēku miniatūras kopijas, kuru iekšā ir stilizēta bibliotēka, virtuve, observatorija un citas telpas, kas saistītas ar šīs pilsētas vēsturi. Mēs virinām mājiņu durvis ar ne mazāku entuziasmu kā bērni, kuriem primāti tās paredzētas, kā arī nekautrējamies pārģērbties par vēsturiskiem tēliem. Šī atrakcija parasti visvairāk sajūsminot tūristus no Āzijas.

Centrālā Litomišlas pērle ir lielākais Čehijas renesanses pils komplekss, ko Unesco savā pulkā uzņēmis 1999. gadā. Pils tika celta no 1568. līdz 1582. gadam par prieku Pernšteinas Vratislava (Vratislav of Pernštejn) sievai Marijai Manrikai de Larai (Marie Manrigue de Lara) no Spānijas, tāpēc tās dienvidnieciskā stila arhitektūra ir gana neparasta šejienes aukstajiem apstākļiem. Uz pils fasādes var redzēt 8000 “aploksnītes”, katru no tām rotā cits ornaments. Daļa no ornamentiem ir labi saglabājusies, bet daļa gājusi bojā gadsimtu gaitā, tāpēc restauratoriem nācies to motīvus izdomāt no jauna. Gide stāsta, ka šiem kādā brīdī izbeigusies fantāzija un kaut kur tālāk no tūristu acīm vienu “aploksni” rotājot traktors.

Manu sirdi pilnībā laupa pils pagrabs, kurā šobrīd sadzīvo Ziemassvētku noskaņas ar skulptora Olbrama Zoubeka (Olbram Zoubek) filigrānajiem darbiem. Vienā no telpām mājvietu radusi vēl kāda īpaša skulptūra – “Vāclava Havela sirds”. Kad tautā iemīļotais Čehijas prezidents nomiris, cilvēki visā valstī publiskās vietās viņa piemiņai aizdeguši svecītes. Līdz galam neizdegušās svecītes tika savāktas un izmantotas divus metrus augstās sirds izveidē – tā ir atvērta un ikviens tajā var ienākt. “Kā visas sirdis, tā ir ievainojama”, saka skulptūras autori. Havels ticējis, ka “patiesībai un mīlestībai ir jāuzvar meli un naids”, tāpēc Litomišlas cilvēki virs vaska skulptūras izvietojuši daudzus spogulīšus, kuri simbolizē to, ka pasaule atspoguļos visu labo, ko mēs radām.

Īsajā apmeklējuma laikā paspējam vēl aplūkot vienu no divām šejienes baznīcām, kā arī pastaigāties pa pilsētas centru. Šeit nav neviena lielveikala, tāpēc centrālā iela ir pilna ar mazām bodītēm, kuras specializējušās katra savā nišā. Māksliniecisku pieskaņu Litomišlai piedod arī restaurācijas fakultātes studenti. Viens no viņu veikumiem ir mājas fasādes izdekorēšana tai pašā tehnikā, kurā veidoti pils ornamenti, bet saturam studenti izvēlējušies kāda pretrunīgi vērtēta mākslinieka darbus.

Vēsturi atšķaida arī pilsētas ielās izvietotie soliņi ar māksliniecisku piesitienu, mūsdienīgu materiālu izmantojums interjerā un jaunceltnes, piemēram, arhitektūras balvas guvis moderns iekštelpu baseins. Katrā ziņā, Litomišlā noteikti gribētu atgriezties, lai izbaudītu šejienes atmosfēru lēnītēm, apmeklētu kādu no daudzajiem pasākumiem, kā arī nobaudītu saldo, kurus Aplaus Hotel pavāri gatavo neticami labi, droši vien dēļ Rettigovas gēniem.

Viens komentārs

  • Apbrīna un balta skaudība par tāāādu radošumu!- no izdegušām svecītēm saveidot veltījumu! Un tik sirsnīgu, arī vārda tiešā nozīmē!:)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.