Jogas efekts

Joga, Prasmes

Vienā no reizēm, kad pēc jogas nodarbības malkojām ar meitenēm tēju, man tika uzdots jautājums – ko īsti tu pati gūsti no jogas? Īsti neatceros, ko “uz sitienu” atbildēju, bet par šo jautājumu turpināju domāt arī pēc tam. Jā, kāpēc es no visiem ķermeņa un prāta nodarbināšanas veidiem, esmu izvēlējusies jogu?

  1. Šķiet, ka pats galvenais, ko man devusi joga, ir garīgais līdzsvars. Tas, protams, nenozīmē, ka staigāju apkārt kā miera un saticības paraugs, kas pa gabalu izstaro nesatricināmu harmoniju. Nē. Es mēdzu sadusmoties, sabēdāties, apvainoties un visādi citādi cilvēciski izpausties. Tomēr šādi emociju uzplaiksnījumi pazūd tikpat ātri kā parādījušies. Mani vairāk netīk ilgstošāki “negarastāvokļi”, kad faktiski bez iemesla atnāk nīgrums, negribas darīt to, ko vajadzētu un vienīgais, ko gribas – ir visus kaut kur aizsūtīt, vai vismaz pašai turp aiziet. Un tādos brīžos paklājiņš dara brīnumus – kārtīga izvingrošanās un meditācija aizdzen visus niķus un stiķus faktiski vienmēr. Savukārt regulāra prakse ir niķu profilakse.
  2. Garīgās labsajūtas piedzīvojums (pārdzīvojums?). Ilgi domāju, kā lai nosauc to sajūtu, kas bieži piemeklē, praktizējot jogu. Kaut kas līdzīgs notiek, kad baudām mākslu, ar kuru rezonē mūsu iekšējā būtība. Pieņemu, ka tāpat ir cilvēkiem, kas atrod būtisko reliģijā. Draugam, kuram tā lieta ir tuva, vienreiz palūdzu raksturot sajūtu, kuras dēļ viņš iet uz baznīcu. Viņš mirkli padomāja un atbildēja, ka tā izpaužas kā būšana mājās. Man jogā ir kas līdzīgs – jebkurā pasaules malā, kad apsēžos un noskandēju ievada mantru – “aizveru acis un esmu mājās”.
  3. Robežu paplašināšana. Arī, kāpjot kalnos, ejot garus gabalus un veicot citas darbības, kas izaicina fiziski un morāli, esmu piedzīvojusi, kā izšķīst līdzšinējās robežas, viens no spilgtākajiem stāstiem šai sakarā ir par nonākšanu Ošas alās. Tomēr joga līdz šim ir bijis visbiežākais apliecinājums, cik ļoti liela telpa ir aiz sākotnējā “es vairs nevaru”.
  4. Izpratne par “lietām”. Neapgalvošu, ka tā patiešām saprotu visu, ko par pasaules uzbūvi un lietu kārtību stāsta Skolotāji, bet daudz kas šķiet jēgpilns un domas kutinošs.
  5. Fiziskā veselība, lokanība, izturība. Ja neņemam vērā hroniskās kaites, mans ķermenis šobrīd, 40 gados, pilnīgi noteikti jūtas un izskatās labāk nekā 30-tajos. Man ir aptuveni 20 kg mazāk nekā kādreiz, ir vairāk enerģijas un labāka pašsajūta. Tas nav tikai jogas iespaidā, bet jogai ir būtiska loma.

Ar Kundalini jogu “sasējos” pirms gadiem deviņiem, bet rītdien aprit tieši pusgads, kopš sāku vadīt nodarbības. Ir bijušas pilnas zāles un tukšas zāles, pārdomas par to, vai vērts tērēt savu laiku un enerģiju šai nodarbei, tomēr pagaidām ir sajūta, ka gribas turpināt. Tagadējais izaicinājums ir apvienot nodarbības ar nesen uzsākto darbu. Pirmā nedēļa ir aiz muguras un ir pavisam cita sajūta vadīt nodarbību pēc intensīvas darba dienas vai mierīgas būšanas mājās. Pēc darba dienas vairāk gribas izkustināt ķermeni, bet prātu novaldīt ir daudz grūtāk. Arī manu individuālo praksi nav viegli apvienot ar darbu, bet līdz šim ir izdevies turēt sev doto solījumu un katru dienu veikt gribas stiprināšanas vingrojumus un dzīves virziena meditāciju. Atlikušas vēl divas nedēļas!

Čiekurkalnā mūsu jogotāju pulciņš lēnām, bet stabili papildinās, bet pagaidām vēl vietas ir, tāpēc, ja tev arī pēdas niez pamēģināt – uz priekšu!

4 komentāru

  • Labvakar,Zane!Mani nomāc tumšie vakari, problēmas ar tikšanu mājās un arī pastiprinājusies aizdusa.Tāpēc esmu nolēmusi pārtraukt, arī daži vingrinājumi man nav pa spēkam.Paldies par kopā pavadīto laiku, bija ļoti jauki.Marita.

    • Labvakar, Maritas kundze! Mēs jūs ik pa laikam atceramies ar meitenēm un prātojam, kā klājas. Ceru, ka izdodas drusku kustēties pa māju un pastaigāties pa apkaimi. Varbūt tiksimies atkal vasarā, ja laiks un veselība ļaus! Lai priecīgs svētku laiks!

    • Sveiciens, Kitija! Nē, šobrīd nepasniedzu, bet Austras nmājā Čiekurkalnā turpina notikt nodarbības pie labiem pasniedzējiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.