Islandē trīs randiņi nemēdz būt

Stāsti

Kā par brīnumu, mūsu nošņurkušā hoteļa brokastis ir tiešām lieliskas. Kārtīgi pieēdamies un vēl uztaisām pa sviestmaizei ceļam. Esam labi izgulējušies un gatavi dienai, mūs pat nesatrauc pelēkās debesis un lietus. Šodien es esmu šoferis, attiecīgi jūtos krietni labāk nekā vakar, jo Dunkans pie stūres mani drusku biedē, ko arī no viņa neslēpju.

Pirmās pāris stundas braucam pa lietu un vēju – vietām tas ir tik stiprs, ka grūti savaldīt mašīnu uz ceļa. Iedomājos, ka braukt šādā vējā ziemā būtu tīrais negals. Tomēr vienā brīdī lietus pierimst, bet dienas vidū jau atkal esam saules apspīdēti.

Tas, ko redzam pa ceļam, nav īsti vārdos ietērpjams. Ainava šeit mainās ik pēc stundas – brīžam aiz loga ir lēzeni kalni, tad ar asām šķautnēm, vietām viss ir zaļos toņos, tad atkal dominē rūsganā zāle, citviet sasārtuši krūmāji. Regulārs skats ir dažādu formu un izmēru akmeņi ceļmalās, it kā dāsns milzis būtu tos izkaisījis. Visam pa vidu ganās aitu un zirgu ganāmpulki, piešķirot ainavai drusku dzīvības. Mani visvairāk sajūsmina kalnu skats, kur klints bluķa pakājē ieperinājusies maza un vientuļā mājiņa. “Vai esi ievērojusi, ka mājām te nav skursteņu?”, Dunkans kādā mirklī vaicā. Patiešām, nebiju par to domājusi, bet šis elements Islandes mājām nav raksturīgs. Lielākoties apkure tiek nodrošināta ar vulkānu dvesmu, bet dažviet ar elektrību.

Īsi pirms sešiem piebraucam pie mājas, kurā dzīvo latviešu meitene, kas ieprecējusies Islandē. Viņas kontaktus man iedeva darbakolēģe, sakot, ka mēs noteikti sapratīsimies. Fakts, ka pašos Islandes ziemeļos varēšu sarunāties latviski, man jau šķiet satriecošs. Drīz vien klāt ir arī mājinieki, iepazīstos ar divām latvietēm – saimnieci un viņas draudzeni, kā arī Islandiešu vīru un diviem mazajiem. Saimnieku vēlme ir palikt anonīmiem, ko, protams, respektēju.

Kolēģei bija taisnība – šejienieši ir brīnišķīgi cilvēki. Dunkans ir savā elementā un drīz vien ķeras pie visu mājinieku iztaujāšanas. Tiekam palutināti arī ar karaliskām vakariņām, tā pie viņiem svētdienās tradicionāli ieturoties – tiek servēts jērs ar dārzeņiem. Pirms gulētiešanas Dunkans atzīstas, ka tas esot labākais jērs, kādu viņš jebkad esot ēdis.

Tam ir savs iemesls, jo mājas saimnieka specialitāte ir darbošanās ar dzīvniekiem – viņš pazīst katru apkaimes aitu personīgi, zina viņas radurakstus un māk pateikt, kuriem indivīdiem būs labākie pēcnācēji. Viņš smejas, ka dzīvnieku pārošanās Islandē tiek uzraudzīta rūpīgāk nekā cilvēku, lai izslēgtu ģenētiskas mutācijas, kas var rasties tuvas radniecības gadījumā. Lai gan arī cilvēkiem Islandē ir aplikācija, kas ievadot personas datus, salīdzina potenciālos mīlniekus un pasaka, vai viņu gēni ir gana tāli, lai bez bažām radītu pēcnācējus.

Saimnieks smejas, ka Islandē neviens nepazīst terminu “trīs randiņi”. Pietiekot ar diviem, lai saprastu – tur kaut kas iznāks vai nē. Citreiz pietiek ar vienu, bet kādreiz viens vai abi dalībnieki nav gluži pie pilna saprāta, tāpēc satiekoties vēlreiz. Pēc tam gan ir skaidrība – vai nu nebūs pa ceļam, vai arī attiecības pārejot nākamajā fāzē. Islandieši diez ko necimperlējoties un neflirtējot, ar viņiem viss esot skaidri un vienkārši.

Uzzinām arī, ko Islandē dara tik daudz zirgi. Viņiem esot trīs lomas – daļa zirgu palīdzot mājas darbos, piemēram, aitu ganīšanā, daļa tiek audzēta tūristu izjādēm, bet vēl daļa sacenšas pasākumos, izpildot dažādus numurus.

Aitas tiek audzētas gan vilnai, gan gaļai. Vilna tiek cirpta divas reizes gadā – novembrī un martā. Mūsu saimnieks varot apcirpt pat 25 aitas stundā, 20 jau skaitoties lēna strādāšana. Viņa draugs, kas specializējas šajā nodarbē, reiz esot apcirpis 400 aitas vienā dienā. Vairojoties aitas decembrī, kad esot tumšs un neesot nekā labāka, ko darīt.

Šonakt ir skaidras debesis un diezgan liela ziemeļblāzmas iespējamība. Izskatās gan, ka es to nesagaidīšu. Pulkstenis ir vienpadsmit un visa māja jau guļ, arī mani ļoti vilina mīkstā gulta. Katru rītu nodomāju, ka šodien gan uzrakstīšu vienu skaistu un izsmeļošu ierakstu, bet katru vakaru nogurums ir tāds, ka burti mūk prom.

3 komentāru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.