Polārlāča deja Inuvikā

Stāsti

Par godu Polārā loka šķērsošanai, vakardienas ieraksts ir veltīts Rafaēlam un tas ir angliski. Vairums no jums gan jau saprot manu Langlišu, bet tiem, kuriem šī valoda sveša, varu pavēstīt, ka vakardiena pagāja miglā un dubļos, gandrīz palaidām garām Polārā loka šķērsošanu (gandrīz neskaitās), tikām pie cauras riepas un aizgājām gulēt kempinga nojumē uz piknika galdiem. Slapji un netīri kā sušķi.

No rīta apspriežam nakts sajūtas. Rafaēls esot gulējis caurā miegā un trūcies augšā no katra mazākā troksnīša, savukārt, mani apciemoja lācis. Sapnī, protams. Ja šis būtu nācis īstenībā, nez vai mēs te tagad tā sēdētu. Lācim gan nebija nekādu iemeslu šeit rādīties – visa pārtika mašīnā, meži šobrīd ogu pilni un pieņemu, ka tās garšo labāk par diviem ne pārāk veselīgiem tūristiem. Jāatzīst, ka kopumā lāču, līdzīgi kā krokodilu un haizivju, bīstamais tēls ir krietns pārspīlējums. Lielākoties negadījumi notiek dēļ cilvēku muļķības, bet gadās arī citādi. Piemēram, Markuss stāstīja, ka lācis pagājošo ruden iegriezies mājās un notiesājis kādu viņam pazīstamu šveiciešu kundzīti netālu no Teslinas. Bet parasti viņi tā nedara.

Ar vieglām trīsām sirdī pārbaudām spiedienu riepās, tas ir ok, pat saremontētajā, tāpēc dodamies ceļā bez bēdu. Lietus gan nav rimies joprojām, tāpēc Dempsters vietām ir traki dubļains. Kur apstāsies, tur arī paliksi. Arī migla ir tepat, tāpēc braucam pavisam lēnām, brīžiem ar 30, 40 km/h. Miglā un vējā aši nobildējamies pie plakāta, kas vēsta, ka iebraucam jaunā provincē – Ziemeļrietumu teritorijās. Lai tiktu līdz provinces galvaspilsētai Inuvik un Dempstera galam, jāizmanto divu prāmju pakalpojumi. Tie ir bez maksas un pa dienu kursē nepārtraukti.

Ap pieciem pēcpusdienā esam klāt. Dempstera ceļa beigas un Inuvik pilsētas sākums. Es jau pēc Rafaēla skatiena noprotu, ka viņš šonakt grib gulēt zem jumta. Un gultā, nevis uz galda. Esam pavadījuši kempingos astoņas naktis pēc kārtas, kas ir līdzšinējais rekords. Esam pārsaluši, noguruši un ļoti netīri. Kā tad, pilsētas vidū Rafaēls nāk klajā ar paziņojumu, ka mēs varētu pameklēt kādu lētu moteli.

Nojaušu, ka šajā zemes malā tas nebūs lēts prieks, bet arī mans ķermenis brēc pēc zināmas komforta devas. Es tomēr ierosinu iesākumā uzmest aci kempingam, mazums, šiem arī kādi namiņi ir pieejami. Namiņi tur nav, toties nojumē uzstājas inuīti ar nelielu bungu – deju priekšnesumu. Mēs piesēžam to noskatīties un pēc īsa brīža esam gandrīz piesaluši pie beņķiem. Lai arī joprojām ārā ir plusi, ūdens tuvums tā samitrina gaisu, ka tas “kož kaulos”. Vējš arī nestāv malā. Dejotāji aicina pievienoties, bet visi kautrējas, līdz beidzot Rafaēls, nočukstēdams ierasto “f-it”, pievienojas Polārā lāča dejai. Neko, malacis, vismaz sasildījās.

Arī šis kempings ir teju tukšs, vienīgie viesi ir kemperi, manām tikai vienu telti. Labi, nolemts, braucam meklēt palikšanas vietu zem jumta. Pēc vietējo aptaujāšanas un Lonely Planet izstudēšanas, nolemjam izmēģināt laimi ārpus pilsētas esošajā Arctic Chalet. Lētākā pieejamā iespēja ir 150 CAN (plus nodokļi) par nakti. Labi, 135 CAN, ja paliksim divas. Visticamāk jau, ka paliksim, kāda jēga triekties tādu gaisa gabalu, lai noguruši nākamajā rītā dotos prom. Ou, well, “norijam izmaksu krupi” un dodamies uz savu istabiņu. Tai ir gana zīmīgs nosaukums – Ugunspuķe.

Atveram durvis un mums pretī uzvirmo siltuma vilnis. Istabiņa ir iekārtota ar gaumi un saprātu. Es metos internetā (ar limitētu apjomu), bet Rafaēls – dušā. Pēc tam mēs maināmies vietām. No dušas dzirdu Rafaēlu laimīgi ievaidāmies, tīrajām miesām iekrītot mīkstajos pēļos. O, jā. Kad es izpildu to pašu, saprotu, kāpēc tāda laime. Matrači ir labas kvalitātes, spilveni un segas īstam dūnām pildīti, pat palags ir balts un pūkains, tāds luksus. Te nav odu, nav jābaidās no lāčiem. Mazliet citādāki apstākļi nekā pagājušonakt. Inese Okonova man atvēlēja līdzekļus, lai kādreiz vājuma brīdī nosliektos par labu komfortam. O, jā, šis ir tas gadījums! Paldies, kartīte Kārlim ceļo no Polārā loka otras puses!

_DSF7595

11. augusts, 34. Aļaskas road-trip diena, 282. ceļojuma diena
Šodien pieveikti 333 km, kopumā 9456 km.

Izdevumi (CAN, 2. pers)

„Tālais” transports 30 CAN
Pilsētas transports
Proviants
Naktsmītnes 135 CAN
Izklaide
Citi
Dienas tēriņi 165 CAN
Road-trip kopējie tēriņi 5150 CAN

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.