Nakšņošana

Ceļā, Nakšņošana, Plānošana

Nakšņošana pieder pie vienas no četrām ceļošanas pamatizdevumu grupām (līdztekus transportam, ēdienam un atrakcijām), tomēr jāteic, ka mūsdienās ir gana plašas iespējas šos izdevumus padarīt pavisam pieklājīgus. Parkā uz soliņa vai zem tilta manās ceļošanas gaitās nav iznācis pavadīt nakti, bet visās zemāk nosauktajās vietās gan. Tad nu sīkāk ar katru.

Transports

Ja vien tavs miegs ir gana ciešs, var izvēlēties pārbraucieniem nakts vilcienus vai autobusus, dažos no tiem var pat diezgan pieklājīgi izgulēties, tādējādi ieekonomējot nakti viesnīcā. Es gan šo iespēju izmantoju tikai tad, ja citādi nevar, jo man ļoti patīk pārvietoties pa zemi diennakts gaišajā laikā, kad var vērot pasauli aiz loga. Toties salīdzinoši bieži esmu gulējusi lidostās, tāpēc vairākas stundas starp pārlidojumiem parasti nav šķērslis – tik jāatrod kāds klusāks stūrītis, kur netraucēti likties uz auss. Es dodu priekšroku grīdai, kas lidostās parasti ir paklāju klātas, nevis sēdbeņķiem, kas reti kur ir gulēšanai ērti.

Telts

Telts ir līdzi nesams smagums, bet toties sajūta, ka nekad nepaliksi bez jumta virs galvas, ir ļoti mierinoša. Telti var daudzviet pasaulē dabā uzcelt bez maksas, kā arī var iegriezties pie cilvēkiem mājās un palūgt atļauju uzcelt telti viņu pagalmā. Otra iespēja ir palikt kempingos, kur jāšķiras no naudas, par to pretim saņemot dažādus komforta elementus – ugunskura vietu ar grilu, dušu (dažreiz pat ar siltu ūdeni), iespēju gatavot ēst virtuvē, nojumes un tamlīdzīgi. Valstīs, kur dzīvo lāči, noteikti omulīgāk ir gulēt kempingā starp saviem sugas brāļiem. Īpaši izdevīgi ir palikt kempingā, ceļojot grupā, jo daudzviet jāmaksā tikai par kempinga vietu, neatkarīgi no telšu un cilvēku skaita. Vienpaši var mierīgi kooperēties – nevajag kautrēties izstaigāt kempingu un, ja redzat vēl kādu vieninieku, var pieteikties kompānijā, piedāvājot dalīt vietas izmaksas uz pusēm. Mana pieredze liecina, ka ar teltīm parasti ceļo visinteresantākie cilvēki, lohi gadās ārkārtīgi reti.

Ā, vienīgi par ceļošanu ar telti jāatceras, ka dēļ to komplektācijā ietilpstošajiem mietiņiem, ir risks lidot tikai ar rokas bagāžu – bargie lidostas darbinieki var neļaut šo priekšmetu ņemt salonā.

Mājās bez maksas

Visforšāk, protams, ir palikt pie paziņām vai draugiem, vai kā man ceļā bieži vien sanāca – vienkārši pie latviešiem (mazas tautas priekšrocība). Bet ne jau vienmēr tas ir iespējams, tāpēc otra iespēja ir palikt pie svešiniekiem. Jo, kā mēdz teikt – svešinieki ir draugi, ar kuriem mēs vēl neesam iepazinušies.

Populārākā interneta vietne, kur meklēt palikšanu pie citiem ļaudīm, ir couchsurfing.org – esmu caur šo sistēmu nakšņojusi pie cilvēkiem visās pasaules malās un arī uzņēmusi pie sevis “daudzu tautību bērnus”. Ideja ir kolosāla un 9 no 10 gadījumiem arī pats piedzīvojums, kas parasti beidzas ar skaistu draudzību. Tomēr pēdējos gados kaučsērfings jeb latviskojot – dīvānsērfošana – ir palikusi tik populāra, ka lapu dažādu iemeslu dēļ palicis grūti izmantot. Uzņēmēji bieži vien netiek galā ar pieprasījumu lavīnām savukārt paši sērfotāji iziet uz masu – sūta nenormālu skaitu ar pieprasījumiem, pat neieskatoties cilvēku profilos. Bet kopumā kaučsērfings ir laba lieta, sīkāk par to var palasīt šeit.

Ir arī citas vietnes, piemēram, trustroots.org, kas vieno cilvēkus, kam patīk stopēt un vispār uzticēties, vai arī warmshowers.org, kas paredzēta velo mīļotāju kopienai.  Droši vien ir vēl vesela kaudze, bet kaučsērfings ir populārākā vietne ar no tā izrietošajiem plusiem un mīnusiem.

Mājās par maksu jeb apartamenti

Cita interneta vietne, kas pēdējos gados svin savu uzvara gājienu, ir airbnb.com, kas piedāvā palikt mājās pie cilvēkiem par maksu. Citiem vārdiem sakot, tāds pats kaučsērfings, tikai par naudu jeb tā pati viesnīca, tikai mājās pie cilvēkiem. Protams, arī šī nav vienīgā vietne, kas piedāvā palikšanu pie ļautiņiem mājās, var ieskatīties arī wimdu.com, homestay.com utt.

Labā lieta šīm sistēmām ir tāda, ka bieži vien iespējams atrast palikšanu pašā pilsētas centrā par daudz jēdzīgāku cenu nekā viesnīcā, kā arī pati palikšana būs mājīgāka, ar iespēju komunicēt ar vietējiem. Savukārt apstāklis, ka esat pie kāda mājās, var nozīmēt mazāku neatkarību nekā viesnīcā un pieskaņošanos saimniekiem, atrašanās vietu var būt grūtāk atrast, kā arī jāvienojas par ierašanās detaļām ar saimnieku – nevar vienkārši uzrasties jebkurā diennakts laikā.

Protams, iespējams noīrēt arī apartamentus bez saimnieku klātbūtnes, tad lielākā daļa iepriekšminēto risku (un labumu) atkrīt.

Hostelis

Cenas ziņā palikšanu hosteļos pārspēt grūti – īpaši lielajās pilsētās tie bieži vien būs vienkāršākā palikšanas iespēja. Cena hosteļos parasti svārstās atkarībā no gultu skaita istabiņā – jo to ir vairāk, jo nakšņošana lētāka, ka arī no tā, vai vannasistaba atrodas istabiņā vai koridorā.

Daudzi cilvēki, protams, var būt miega traucēklis, jo šādās vietās visbiežāk paliek jaunieši, kuru diennakts režīms ir nenosakāms jēdziens. Nekārtība, alkohols un dažreiz arī kaimiņu sekss ir diezgan biežas hosteļu blakusparādības. Bet gadās arī ļoti klusi un rātni hosteļi – tas atkarīgs no atrašanās vietas, hosteļa tipa un zvaigžņu stāvokļa.

Labā lieta hosteļiem, līdztekus cenai, ir iespēja socializēties ar raibu publiku – dzirdēt stāstus, atrast ceļabiedrus vai kompāniju vakariņām. Hosteļa recepcija ir uzziņu krātuve un tieši tāpat kā viesnīcās, tur iespējams rezervēt dažādas ekskursijas, bieži par izdevīgākām cenām, jo ir skaidrs, ka hosteļos parasti paliek cilvēki ne ar tiem biezākajiem maciņiem. Vai vismaz uzzināt, ko šai reģionā vērts redzēt un tad kulties turp saviem spēkiem.

Vēl viena iespēja ir rezervēt privātu istabu hostelī, lai naktis ir relatīvi mierīgas un var tikt pie nepieciešamās vientulības devas, bet socializēties iet uz kopējo telpu vai bāru – tāda vieta ir katrā hostelī. Daudzi hosteļi piedāvā arī brokastis, bet tās visbiežāk nav šī vārda cienīgas.

Es hosteļus parasti rezervēju caur hostelworld.com vai hostelbookers.com, var izmantot arī booking.com, kā arī citas vietnes. Dažreiz gan izrādās, ka uz vietas iespējams sarunāt lielāku atlaidi nekā sistēmā, jo tā hostelim nav jāmaksā procenti rezervācijas sistēmai.

Viesnīca

Ja finansiālā situācija atļauj, protams, var palikt viesnīcā. Cenu amplitūda, kā zināms, viesnīcām ir plašu plašā. Vislabāk, protams, ir noķert smalku viesnīcu ar pamatīgu atlaidi – tad var tikt pie visiem labumiem: glaunas istabas, baseina, saunas, trenažieru zāles, kārtīgām brokastīm un kā tik vēl nē. Es šo iespēju izmantoju reti, bet pēc ilgāka laika, kas pavadīts diezgan baismās vietās, kādreiz ir ļoti jauki vienu dienu atpūties arī labā viesnīcā. Atlaides parasti meklēju tai pašā booking.com vai hotelscombined.com.

Lielajās pilsētās, kas atrodas attīstītajās valstīs, nevaru iedomāties citu jēdzīgu viesnīcas rezervēšanas iespēju kā internets. Tomēr, kad izbraucam no tām laukā, ir vērts vienkārši pastaigāt pa pilsētu un apvaicāties par palikšanas iespējām uz vietas – jo īpaši tas strādā ne tik attīstītās valstīs (piemēra, Peru vai Paragvaja), kur viesnīcnieki vienkārši nezina, kā apieties ar internetu, bet palikšana ir lēta un laba.

 

Jautājumi naktsmītnei

Ja paliec par brīvu, tad, protams, tādai istabai “logos neskatās” – jāņem par labu tas, ko vietas saimnieki piedāvā. Bet, ja palikšanai tērē līdzekļus, ir virkne aspektu, kuri nosaka, vai naktsmāju cena ir adekvāta vai nē.

Kā redzēsiet zemāk, vieni jautājumi ir būtiskāki nekā citi, tomēr tajos ietverto faktoru esamība vai trūkums var diezgan būtiski ietekmēt palikšanas kvalitāti. Skaidrs, ka nav vērts pirms katras rezervācijas atbildēt uz visiem jautājumiem (tad tiešām sāks šķist, ka labāk palikt mājās), tomēr katrs no jums var izvēlēties sev svarīgākos aspektus un pārliecināties par to situāciju konkrētajā vietā.

Vienmēr ir vērtīgi izlasīt vairākas atsauksmes – visu no tām neuzzināsi, bet parasti labākie un sliktākie aspekti tajās parādās gan. Un, kopējie rezervāciju reitingi parasti nemelo, īpaši, ja to skaits ir simtos mērāms. Uzmanīgāk jāskatās uz jaunām vietām, kur dažu viesu vērtējums var subjektīvi ierindot naktsmītni neadekvāti augstu vai zemu.

1) Atrašanās vieta

Vai naktsmītne atrodas centrā? Cik tālu ir tuvākā transporta pietura? Kas atrodas naktsmītnes tuvumā? Cik tālu ir tuvākais veikals? Vai uz šo vietu naktī kursē sabiedriskais transports? Kādā apvidū atrodas naktsmītne – klusā, bāru, drošā utml.?

2) Gulēšana

Cik cilvēku ir istabiņā? Vai istabiņa ir paredzēta vienam vai abiem dzimumiem? Cik stāvu ir gultām (piemēram, Ķīnā nekas neparasts nav 3 stāvi) un kurā no stāviem gulēsiet? Vai šeit nav redzēti kukaiņi? Vai cenā iekļauta gultasveļa? Ja nē, cik maksā to izīrēt? Cik platas ir gultas? Vai istabās nav pārāk auksti/karsti (ir sildītājs, kondicionieris)? Cik naktīs ir skaļi/klusi?

3) Higiēna

Vai labierīcības atrodas istabiņā vai ārpus tās? Ja tās ir kopīgas, uz cik cilvēkiem ir viena duša? Vai tā darbojas? Vai ir pieejams siltais ūdens? Vai spiediens ir stiprs? Vai temperatūra ir stabila? Kādi ir higiēnas apstākļi? Vai ūdens tek prom tur, kur tam jātek? Vai pieejamas ziepes/šampūns? Vai pieejams dvielis? Vai pieejama veļas mazgāšanas iespēja – ar rokām vai ar mašīnu? Vai tiek nodrošināts pulveris? Vai pieejams žāvētājs vai veļa jākar uz stiķa? Cik ilgi noris viens mazgāšanas/žāvēšanas cikls? Cik bieži tiek uzkopta vieta, mainīta gultas veļa?

4) Ēšana

Vai cenā iekļautas brokastis/pusdienas/vakariņas. Kāds ir piedāvājums un vai tas mainās? Vai vienmēr bez maksas pieejama tēja/kafija/dzeramais ūdens? Vai naktsmītnē iespējams pagatavot ēst? Kāda veida plītis ir pieejamas? Vai ūdens no krāna ir dzerams/izmantojams ēst gatavošanai? Cik labi ir aprīkota virtuve (pannas, katli, trauki, duramie utml.)? Vai pieejams ledusskapis? Cik tīra ir virtuve? Cik noslogota ir virtuve? Vai pieejamas eļļa/garšvielas un tamlīdzīgi elementi? Līdz cikiem atļauts izmanot virtuvi?

5) Socializēšanās

Kādas ir brīvā laika pavadīšanas iespējas? Vai pieejamas galda spēles? Grāmatas? Filmas? Bārs? Cik plaša un ērta ir kopīgā telpa? Vai šeit ir āra terase? Vai pieejami dzērieni? Vai drīkst nest uz naktsmītni alkoholu no veikala? Vai pieejamas glāzes/ledus/korķviļķi? Kur drīkst smēķēt? Līdz cikiem drīkst trokšņot? Vai tiek organizēti pasākumi (kulināri vakari, ekskursijas, koncerti utml.)? Vai pieejams baseins/citas kopīgi izmatojamas telpas/lietas?

6) Drošība

Vai pieejami slēdzami skapīši? Vai tiek nodrošinātas slēdzenes? Vai pieejams seifs? Cik uzticami ir darbinieki/citi viesi? Cik droša ir apkaime? Kā tiek kontrolēta cilvēku plūsma naktsmītnē? Vai vienmēr uz vietas ir reģistrācijas darbinieks? Vai ārdurvīm ir kods/atslēga? Vai istabiņas ir slēdzamas?

7) Internets

Vai tas ir bez maksas? Kāds ir tā ātrums/stabilitāte?

8) Autostāvvieta

Vai tā ir bez maksas? Cik droša ir stāvvieta? Cik tālu no naktsmītnes tā atrodas?

9) Informācija un serviss

Vai darbinieki runā angliski (spāniski, krieviski, vāciski utt.)? Kādas ekskursijas piedāvā naktsmītne? Vai to cenas ir konkurētspējīgas? Vai tiek piedāvāta pārvietošanās līdzekļu īre, varbūt tie ir bezmaksas? Vai naktsmītne piedāvā bezmaksas apvidus kartes? Cik atsaucīgi ir darbinieki, lai palīdzētu noorganizēt nokļūšanu tūristu vietā pašu spēkiem, nevis grupā, izskaidrotu sabiedriskā transporta izmantošanas sistēmu un maršrutus? Vai tiek piedāvātas transporta kartes? Cik izpalīdzīgi darbinieki ir problēmu risināšanā? Vai iespējams bez maksas izdrukāt lidmašīnu biļetes? Vai viņi godīgi iesaka labākās vietas, kur ēst/iepirkties?

10) Rezervācijas kārtība

Vai tiek prasīta priekšapmaksa? Cik liela? Kāda ir rezervācijas maiņas politika? Cik iepriekš var atcelt rezervāciju bez maksas? Ja tas maksā, tad cik?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.