Makaronu kūka irāņu gaumē

Dzīve

Iepriekšiepriekšējā ierakstā pieminētais irānis Ali pie mums paliek pavisam īsu brīdi – divas naktis. Par spīti saspringtajam darba ritam, mums izdodas atrast pāris socializēšanās stundas vakarā. Labs iemesls kopā pabūšanai ir Ali piedāvājums pagatavot kopīgas vakariņas – tradicionāls kaučsērfera paldies pateikšanas veids. Kādu brīdi atsevišķi kūp katls ar makaroniem, pannā čurkst gaļas un dārzeņu sautējums. Tad seko interesantākais – cita katla dibenā tiek ievietos biezās šķēlēs sagriezts kartupelis ar visu mizu, kuram pa virsu tiek uzbērti vārīti makaroni un pēc tam – pannas saturs. Viss pasākums tiek atstāts uz plīts sautēties.

Ik pa laikam Ali atraujas no sarunām, lai pārbaudītu, vai vakariņās nav gatavas. Viņš to dara pa savam – nedaudz saslapina roku un uzšļaksta pāris ūdens piles uz katla sāniem lejas daļā. Tad atnāk atpakaļ – vēl neesot gatavs. Man nepieciešams paskaidrojums. Ja ūdens strauji izčākst kā pirtī uz karstiem akmeņiem, tad šķidrums katlā esot izvārījies un ēdiens liekams galdā – tā Ali mamma parasti testējot ēdienu gatavības pakāpi.  Beidzot katls reaģē kā nākas. Ali palūdz lēzenu šķīvi, lai servētu katla saturu. Mēs vēl neticīgi pārjautājam, vai tiešām viņš ir pārliecināts, ka visas iepriekš birstošās sastāvdaļas turēsies kopā. Jā, jā. Tiešām – katls tiek apgāzts vēkšpēdus un mūsu priekšā ir makaronu kūka ar kartupeļu rotājumu. Esmu paralēli sadzejojusi zaļos salātus, vēl mazliet krējuma un pasakainas vakariņas ir galdā!

Saldajā ir kartes pētīšana un jautājumi par Irānu, par kuru iepriekš esmu dzirdējusi tik daudz labu vārdu no citiem ceļotājiem. Jā, tā esot tiesa – irāņu sirsnība joprojām esot nesamaitāta, īpaši ārpus lielajām pilsētām. Kas zina – nebūtu pirmā reize, kad šādas pļāpas neviļus pārtop ceļojumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.