Kā rīkoties, ja esi nonācis depresijā

Dzīve

Gribu uzsvērt – ierakstā paustas tikai un vienīgi manas domas, kas balstītas dziļi individuālā pieredzē. Katram cilvēkam depresijas pieredze būs citādāka, jo tās izpausmes un pieveikšanas veidi ir raibi kā pupas. Tāpēc manis teikto vērts uztvert tikai kā vienu no daudzajām pieredzēm. Ja kādam tā palīdzēs, piepriecāšos, ja nē – sliktāk nekļūs. Par to, ko darīt, lai nenonāktu līdz depresijai, lasiet šeit. Savukārt, ja bedrē iekritis jūsu draugs vai tuvinieks, lasiet šeit, kā labāk viņam palīdzēt.

  1. Atzīsti problēmu

Iesākumā ir svarīgi pašam sev atzīt, ka jā – man ir nevis īslaicīgi slikts garastāvoklis vai uznācis slinkums, bet gan depresija, ar kuru pats netieku galā. Un tad – atļaut sev palīdzēt.

  1. Meklē palīdzību

Var vērsties pēc palīdzības pie sev tuvajiem, bet būs brīdis, kad bez speciālista iesaistes neiztiksiet. Lielākās bažas parasti slimniekam un apkārtējiem ir par psihotropo zāļu lietošanu. Iespējams, ir slimības stadijas un diagnozes, kad var tikt cauri ar psihoterapeita konsultācijām, atpūtu un veselīgu dzīvesveidu, tomēr, daudzos gadījumos bez zālēm neiztiksiet. Jā, šīm zālēm var būt blakusparādības, tomēr uztvert, ka zāļu lietošana jūs padarīs atkarīgu vai, ka jūs tagad kāds mēģinās nozāļot – tas nu gan ir pārspīlēti.

  1. Ārstē

Ir svarīgi pēc iespējas precīzāk sekot ārsta norādījumiem un lietot ārsta noteiktās zāļu devas. Ja kaut kas neapmierina, to censties izrunāt ar ārstu un meklēt citus medikamentus vai alternatīvus risinājumus. Paralēli zāļu lietošanai var (un vajag) veikt dažādus fiziskos vingrinājumus, apmeklēt masāžas, psihoterapeitu vai kādu citu speciālistu. Pieņemt palīdzību – gan speciālistu, gan tuvinieku.

  1. Esi pacietīgs

Laiks, kas nepieciešams psihisko problēmu novēršanai, var būt ilgs. Tās var būt nedēļas, mēneši, gadi vai pat visa dzīve, kuras laikā tu iemācies ar slimību sadzīvot. Tas nozīmē, ka apkārtējiem, iesāktajiem darbiem un iecerēm, vienkārši nāksies pagaidīt.

  1. Ej maziem solīšiem

Ir grūti pieņemt, ka tu esi tas pats cilvēks, kas pirms kāda laika, vesels būdams, varēja kalnus gāzt – novadīt trīs lielus projektus nedēļā, pagatavot vakariņas 50 cilvēku saietam, noskriet maratonu vai izkaplēt kilometru garu biešu vagu dziedādams – bet tagad nevari pār lūpu pārspļaut. Vai arī vienkārši negribi. Tomēr ir svarīgi sevi piespiest darboties, kaut mazdrusciņ. Sāc pamazām – nomizoti kartupeļi vienām pusdienām, izravēta puķu dobe, pastaiga līdz tuvējam parkam un atpakaļ – tie būs mazie ikdienas sasniegumi, kas dos gandarījumu un spēku nākamajam solim.

  1. Ļauj smadzenēm atpūsties

Jeb citiem vārdiem sakot – izvairīties no intelektuālās slodzes. Iespējams, kādu laiku būs jāatmet tāda iecienīta nodarbe kā grāmatu lasīšana, jo īpaši tādu, kas palīdz meklēt dzīves jēgu. Šajā brīdī nekāda jēga nav jāmeklē. Ja jums ir lauzta kāja, jūs taču nemēģināt piedalīties maratonā, lai arī iepriekš to esat darījis un arī nākotnē darīsiet. Šajā brīdī jūsu smadzenes ir lauztas un nevajag no tām prasīt neiespējamo – ļaujiet tām mierpilni atpūsties un atgūties.

  1. Nepieņem lēmumus

Ir liels kārdinājums šādos brīžos veikt radikālus soļus – iet prom no darba, lai gan darbavieta to nemaz nepaģērē, pārtraukt attiecības, mainīt dzīves vietu. Iespējams, šādi soļi ir depresijas vēstneši vai sekas. Es kopumā esmu par pārmaiņām dzīvē, taču brīdī, kad mūsu prāts nedomā skaidri, būtu jēdzīgi atturēties no nopietniem lēmumiem.

  1. Ierobežo negatīvo

Neskatīties ziņas, šausmu filmas, nelasīt brēku rakstus internetā, ka viss ir slikti un viss iet uz galu. Pat veselam prātam ir grūti tikt galā ar apkārt valdošo negativitāti, kur nu vēl tādam, kas pats jūtas skumjš kā jūra. Arī kontaktējoties ar citiem slimniekiem ir vērts uzmanīties. No vienas puses tā var būt vērtīga pieredze, no otras –papildu slodze un iespējami neadekvāti ieteikumi.

  1. Meklē prieku

Lai gan to nepavisam negribas darīt. Var mēģināt atsākt darīt (neintelektuālas) lietas, kas kādreiz sagādāja prieku vai arī pamēģināt kaut ko jaunu – gleznot, lipināt mozaīkas, marinēt gurķus – varbūt pat šādi nonāksiet līdz kādam jaunam hobijam vai biznesam, ko varēsiet realizēt, kad būsiet uz kājām. Ļaujieties draugiem, kad viņi piedāvā kādu aktivitāti.

  1. Dzīvo vienkārši

Ir vērsts izlasīt un ievērot iepriekš minētos 10 punktus depresijas profilaksei. Jo īpaši pašus vienkāršākos – vingrot, pilnvērtīgi ēst, gulēt un tamlīdzīgi. Kad būsiet vesels, varēsiet atkal improvizēt, bet pagaidām ir vērts pieņemt, ka dienas režīma ievērošana ir daļa no atveseļošanās procesa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.