Tev mugura balta

Dzīve

Nevajadzētu pirmajā aprīlī īpaši lodāt gar sienām, jo šajā dienā aizrādījumu „tev mugura balta” neviens neņem nopietni, pat, ja tā tiešām ir. Bet šādas sīkas nebūšanas gadās visiem un gadās regulāri – kaut kas ieķeras starp zobiem, pielīp pie sejas, uz žaketes pleca bērns no rīta atstāj buču (putrainu un siekalainu, protams), zeķbikses valnītis atirst un gadās vēl simts un viena sīkķibele. Pamatā jautājums ir par to, kā reaģē apkārtējie. Viegli ierēc, bet neko nesaka, vai kautrējas otra cilvēka vietā, bet vēl vairāk kautrējas uz to norādīt, vai arī tiešā vai netiešā veidā liek otram saprast radušos ķibeli. Es visbiežāk dodu priekšroku netiešai norādīšanai. Protams, ja esi tete-a-tete, tad var pateikt kā ir, bet, ja sēdi sapulcē ar vēl 10 cilvēkiem, neiesi taču pāri visam galdam bļaut – eu, Jāni, tev pie zoda biešu zupas glezna no pusdienām. Tad labākais veids ir censties noķert Jāņa skatienu un zīmīgi ar pirkstu sev pielikt tajā vietā, kur otram ir glezna, un visbiežāk cilvēki ātri attopas, kas novēršams.
Vienreiz gan man līdzīgā sakarā gadījās neordināra situācija, kurā nebiju izpalīdzīga un tai reizē, labi, ka tā. Tā bija pieņemšana kādā vēstniecībā, kur vientuļi malkoju dzērienu un ieknābāju kādu uzkodu, kad pie manis pienāca kungs ar visai neordināru lūgumu.
– Lūdzu, pasakiet tai tur dāmai, ka viņai pie žaketes palikusi zīmīte no ķīmiskās tīrītavas, – kungs lūdza.
Nepazinu ne kungu, ne sievieti, bet arī raugoties uz kunga norādīto defektu pie žaketes, mani nepārņēma pārliecība, ka dāma jādodas glābt. Mani, savukārt, no situācijas izglāba vēstnieks, kas tai brīdī sāka uzrunu un visi pievērsās viņam. Tomēr pēc svinīgās daļas iegadījos netālu, kad kungs, saprazdams, ka no manis liela jēga nebūs, pats devās pie dāmas un norādīja uz zīmīti pie žaketes. Tas esot tāds stils un dizains, kungs tapa apgaismots.
Mazliet jautrāk gadījās manas draudzenes māsai, diezgan nopietnai biznesmenei, kas no rīta ļoti steidzās uz darbu un tā kā pa ceļam manīja, ka cilvēki uz viņu skatās drusku vairāk kā parasti un dažs labs pat iespurdzas. Nonākusi darbā arī viņa pati nav varējusi nesmieties, jo pamanījusi, ka visu ceļu līdz darbam mērojusi ne tikai ar žaketi, bet arī ar tajā esošu drēbju pakaramo.

3 komentāru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.