Ērģemes pilsdrupās atjaunots Ziemeļu tornis

Ceļā

Waze aplikācija rāda, ka drīz būsim galā. Lēnām ripināmies cauri privātmāju rajonam, un pagaidām apkaime ne pavisam neliecina, ka tuvumā atrodas varenas pilsdrupas. Brīdī, kad tās iznirst mūsu skatam, acis ieplešas platāk no iespaidīgā skata. Kā no vēstures grāmatas vai pasakas izkāpušie mūri ar atjaunoto torni šķiet kā mirāža. Tomēr lapegļu un baltegļu ieskautās drupas ir pavisam īstas un vēsturiskas. Novietojuši auto netālajā stāvvietā, dodamies tās apskatīt tuvāk.

Iespaidīgākais Ērģemes pilsdrupu elements ir programmas gaitā atjaunotais Ziemeļu tornis. Tas ieguvis glaunu dakstiņu cepuri, kas gulstas uz jaunām jumta konstrukcijām, nomainītas ārdurvis un atjaunotas torņa iekštelpas, uzstādīta zibens aizsardzība. Pagaidām vēl tiek veikti remonta darbi un iekšā tonī netiekam, toties varam ieiet pils iekšpagalmā un aplūkot mūrus. Tie saglabājušies krietnā apjomā un pagalmā ir siltāk nekā ārpus mūriem. Piesēžam uz viena no sēdbaļķiem, izvelkam līdzpaņemto tējas termosu un sviestmaizes.

Lai gan ir brīvdiena, pilsdrupās esam vieni paši un nekas netraucē iztēlei traukties pagātnē un iedomāties, kā šeit izskatījās 14. un 15. gadsimtā, kad tā kalpoja kā viena no Cēsu komturejas palīgpilīm. Pilij apkārt bija ar ūdeni piepildīti grāvji, priekšpili ar centrālo daļu saistījis paceļamais tilts. Pils izmantota kā noliktava, atbalsta punkts un naktsmītne. Līdzīgi kā citas viduslaiku pilis Vidzemē, arī Ērģemes pils būtiski cietusi, mainoties varām un politiskajai situācijai reģionā, arī uguns pili nav saudzējusi. Šobrīd pilsdrupās tiek rīkoti pasākumi, par ko liecina arī mūsu baļķa soliņš.

Ieturējušies lēnām izstaigājam vēsturisko vietu un aplūkojam drupas no visām pusēm. Jācer, ka atjaunošanas darbi tiks turpināta sienu konservācija un nākamās paaudzes varēs skatīt mūrus tādā pašā apjomā kā mēs šodien. No dienvidu stūra redzam pastaigu taku, kas aizved līdz citai episkai vietai – Ērģemes Evaņģēliski luteriskās baznīcas drupām. Dodamies apskatīt arī tās. Baznīca vairākkārt cietusi vēstures līkločos, vairākkārt atjaunota, līdz 1944. gadā to sagrāva sarkanās armijas aviācija, kas bombardēja Ērģemi. Jumta vietā baznīcā slejas debesis, grīda ir gruvešiem klāta, bet sajūta, atrodoties šajā vietā – skumīga un svinīga vienlaikus. Pie reizes atrodam slēpni, piereģistrējamies grāmatiņā un dodamies tālāk uz netālo Valku.

Ērģemes pilsdrupas ir viens no objektiem, kurus ikviens šovasar tiek aicināts iepazīt Kultūras ministrijas informatīvajā kampaņā “Atrastā Latvija”. Tajā apkopoti teju 60 no jauna izveidoti un atjaunoti objekti – muižas, pilis, baznīcas, katedrāles, muzeji, dabas takas, dārzi, estrādes, torņi, tilti, promenādes, pludmales un citi objekti. Objekti sarindoti 7 kultūras un dabas mantojuma ceļos, Ērģemes pilsdrupas ir viens no deviņiem Baltijas ceļa objektiem.

Kampaņas laikā ikvienam pieejama mājaslapa www.atrastalatvija.lv, kurā iespējams uzzināt vairāk par atjaunotajiem un jaunuzceltajiem kultūras un dabas mantojuma objektiem, tajos veiktajiem Eiropas Savienības, valsts un pašvaldību ieguldījumiem, kā arī gūt praktisku informāciju par objektu apmeklējumu un piedalīties Latvijas atrašanas spēlē.

Šī materiāla tapšanu iedvesmojusi un atbalstījusi Kultūras ministrija, par to paldies!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.