Gaisma mazajā pasaulē

Domas, Dzīve

Vakar braucu uz Drustu pusi un pa ceļam, pēc draugu lūguma, piestāju Drabešu amatu mājā, lai paķertu vienu skaistumu. Kamēr tas tiek gādāts, pacilāju šeit tapušos darbus, priecādamās par darinājumu formām un krāsām. Pie vienas no māla krūzītēm piesprausta zīmīte. Domādama, ka uz tās būs kas vairāk par šo darbu un tā autoru, paņemu krūzi rokās, lai izlasītu zīmīti. Bet – nē. Tur atkal priekšā Ziedonis, kam ir kas vēstāms.

“Radi SAVU pasauli! Šī pasaule cilvēkam ir par lielu. Radi SAVU MAZO! Lielā sastāv no mazajām. Kur ir tava mazā? Veido to no zemeņu stādiem. Vai no tērauda dzirkstelēm. Veido no dzejoļu rindām un no keramikas māliem. Tai nav jābūt lielai, bet tai jābūt bagātai! Un tai nav jābūt skatlogā izstādītai, bet, ja tevi atrod ciemiņš, lai tu vari to pacienāt. Lai paliek krāsaina dzirkstele no tavām glazūrām viņā.”

Vai iespējams vēl labāks vēlējums šajā Adventē? Radīt savu pasauli! Tas nenozīmē noliegt vai ignorēt esošo realitāti un lielo pasauli, arī tā ir jājūt un jāapzinās. Bet visas pasaules sāpēs, kreņķos un dusmās ir tik viegli noslīkt, līdz attopies, ka pats esi kļuvis par skumju akmeni pasaules lielajā bēdu ielejā.

Tāpēc šajā adventes laikā es jums novēlu mazo pasauli. Kafijas smaržu, kas atnāk no virtuves, kamēr tu no rīta vēl vārties pa gultu. Sarmas rotātu pērno lapu ceļa malā. Orhideju, kas nenogurstoši rieš jaunu ziedu pārsteigumu. Sausas malkas sprakšķus krāsnī. Fibonači spirāles čiekurā. Gaismu sveces liesmiņā.

Pieskaries arī otra mazajai pasaulei – ar vārdu, ar žestu, ar pārsteigumu. Uzraksti paldies kādam cilvēkam, kas tevi šogad iedvesmojis. Piezvani kādam, ar kuru neesi runājis ilgāku laiku. Pieej klāt svešiniekam uz ielas un pasaki komplimentu. Uzraksti īstu vēstuli. Atstāj pie durvīm piparkūkas un kadiķu zarus. Sarīko online pasākumu draugiem, lai kopā izsmietos vai paskumtu. Uzklausi ar atvērtu sirdi kādu, kuru uzskatiem nepiekrīti. Noziedo kādam labam mērķim, kas uzrunā tevi. Nopērc no kāda cilvēka dāvanu, lai atbalstītu viņu. Nokārto parādu. Ceļu ir tik daudz, lai izgaismotu kāda cita mazo pasauli un līdz ar to arī savējo.

Titulbilde: Jeremy Perkins, Unsplash

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.