Dzīve uz ūdens

Stāsti

Esmu noraizējusies, ka nedaudz kavēšu norunāto ierašanās laiku. Galu galā, 50% tikšanās dalībnieku ir vācieši. Tomēr, kad ierodos Inle star viesnīcā, foajē esmu viena pati. Pārprasu darbiniekiem, vai šī ir vienīgā viesnīca ar šādu nosaukumu un, saņēmusi apstiprinājumu, apsēžos gaidīt. Drīz vien parādās Sindija, bet vācieši izpeld ar divdesmit minūšu nokavēšanos un atvainošanos.

Palūdzu atļauju veikt kaulēšanās procesu, jo man ir aizdomas, ka esmu vienīgā, kurai rūp dažu šejienes tūkstošu starpība. Finālā sarunājam laivu uz visu dienu par 15 000 kjatiem (11 USD) un  laižam “jūriņā”.

Man šķita, ka uz ezera mēs izcepsimies, bet ir traki auksti. Laikam jau parasti tūristi tā domā, jo laivas saimnieki izsniedz katram pa pledam. Tomēr visu garo ceļu, kamēr tiekam pāri ezeram, sēžam drebinādamies. Kad nogriežamies kādā no kanāliem un samazinām ātrumu, beidzot kļūst silti.

Šodien braucam pa tradicionālu tūristu maršrutu. Mūsu šoferis izvēlas nedaudz citu objektu apskates secību, attiecīgi dienas pirmo daļu esam faktiski vieni paši, kas jauki. Vispirms apskatām tradicionālos ciematiņus, kur visa dzīve notiek uz ūdens. Tiekam ievesti vienā no daudzajiem šejienes aušanas saloniem, kur strādā vesels fabrīķis. Sievas izmanto lotosa, kokvilnas un zīda diegus, lai darinātu smalkus audumus.

Arī līdz diegiem viņas nonāk pašu spēkiem, katra veicot savu procesa sastāvdaļu. Īpaši amizanti uzdarbojas sieviņa gados, kura kā zirneklis no daudzām diegu spolītēm savij kopā biezāku pavedienu kūlīti.

_dsf2318

Pēc ekskursijas notiek pārcelšanās krāšņā veikaliņā, kur tūristi var iegādāties kādu no darinājumiem. Izvēle ir plaša un krāsas brīnišķīgas, ja es drīz brauktu mājās, man arī roka paslīdētu, tāpat kā ceļabiedriem. Līdzīga viesošanās ir pie sudraba meistariem, kur man vajag jau krietni vairāk savaldības, bet tomēr izdodas izkļūt laukā neko nenopērkot.

Iespaidīgākā pieturvieta ir Shwe Inn Dain pagodas reģions, kurā var aplūkot vairāk nekā 1000 stūpas, kas būvētas laikā no 14. līdz 18. gadsimtam. Dažas saglabājušās pavisam labi, bet no citām palikusi pāri vien drupu kaudze. Lai arī vados pēc kartes, lai nonāktu pie stūpām, to mierīgi varētu darīt arī pēc suvenīru tirgotājiem – tādu suvenīru stendu koncentrāciju vienuviet Mjanmā vēl nebiju redzējusi.

_dsf2478

Mūsu pēdējais pieturas punkts ir garkaklainās sievietes, kas nodarbojas ar aušanu. Laikam jau jāatzīst, ka mūsdienās viņas vairāk nodarbojas ar pozēšanu. Mēs ar Sindiju jūtamies drusku neērti viņas fotografējot, bet vācieši saka, ka tam nav pamata – sievietes demonstrē šejienes tradīcijas, kas tur slikts, ja mēs viņas nobildējam.

_dsf2495

Pēcpusdienā atgriežamies pilsētā un dodamies katrs uz savu viesnīcu atvilkt elpu. Biju cerību pilna beidzot ķerties klāt iekavētajiem rakstu darbiem, bet miegs pielavījās nemanot. Nebūtu sarunājusi tikšanos ar pārējiem, nošņāktu līdz rītam.

Norunātajā laikā atkal esmu klāt pirmā, bet drīz vien sarodas pārējie un dodamies vakariņās. Iesākumā iegriežamies krogā, kur satikāmies vakar. Malkojot dzērienu, pamanu pa ielu ejam austriešu pāri, kas bija ar mums kopā pusdienās, kad iepazinos ar Sindiju. Jaunieši priecājas mūs atkal redzēt un pievienojas jautrajai kompānijai. Vakariņas ieturam vietējā krodziņā. Es atļaujos palutināties ar ķirbju zupiņu, avokado salātiem un vistas-kartupeļu kariju. Lai gan vakaru noslēdzam ap desmitiem, ielas ir kā izslaucītas. Joprojām grūti pierast, ka šejienieši tik agri iet gulēt (un agri ceļas). Es pati nebūtu atļāvusies ko tādu palūgt, bet kad vācu dakteris izsaka džentelmeņa piedāvājumu – pavadīt mani līdz viesnīcai, esmu ļoti priecīga. Mans rajons ir nostāk no centra, un ielas suņu tur netrūkst. Šovakar gan šie turas nostāk, bet tāpat esmu priecīga, ka varu izlaist vakara baidīšanos. Un, vispār. Šodiena bija tāda viegla, labā kompānijā un noskaņā pavadīta diena ar lutināšanas elementiem. Paldies, Aiga Veckalne, par to! Tavs klasiskais uzdevums tika veikts Baganā, tagad tikai gaidīšanas vaina :).

_dsf2504

  1. gada 12. februāris, 95. diena

Izdevumi:

Naktsmītnes – 7 eur

Proviants – 5 eur

Atrakcijas – 3 eur

Kopā – 15 eur

Bilance: – 291 eur

Viens komentārs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.