Bombardēšanas sekas Laosā

Stāsti

Šodien beidzot ir vaļā Taizemes vēstniecība, un Martins aizdodas iesniegt dokumentus vīzas saņemšanai. Viņš ir drusku norūpējies, jo gadījumā, ja prasīs uzrādīt biļeti izbraukšanai ārpus valsts, būs ziepes, jo tāda vēl nav iegādāta. Tāpat nav zināms, cik dienas būs nepieciešamas vīzas izgatavošanai. Manējā būs gatava rīt, ceturtdien, bet, ja Martina vīza prasīs ilgāku laiku nekā līdz piektdienai, došos tālāk viena, jo nevaru iedomāties, ko vēl labu sadarīt brīnišķīgajā Vjenčanā vēl četras dienas. Martins atgriežas no vēstniecības ar labām ziņām – vīzu solot jau uz rītdienu, biļetes neviens nav prasījis, tāpat arī maksu par vīzu.

Šodien apmeklējam 1818. gadā celto Sisaket templi, kas ir vecākais oriģinālais templis Vjenčanā. Apkārt centrālajam templim ir nojume, kurā sasēdināti virkne Budu – visu krāsu, izmēru un materiālu, viņiem fonā nelielās iedobēs sēž pavisam maziņi Budas. Lēnītēm apskatām visus, brīdi pasēžam centrālajā ēkā, tad dodamies tālāk.

Pa ceļam apēdam pusdienās ierasto nūdeļu zupu – tas ir lētākais veids, kā piepildīt vēderu. Tad aizstaigājam līdz COPE centram, kas ierīkots medicīnas centra teritorijā. Tajā apkopta informācija par Laosas bombardēšanu, tās sekām un aktivitātēm, kas notiek tagad, lai drošā veidā atbrīvotu zemi no nesprāgušajām bumbām. Tas gan nav viegls uzdevums – ar šībrīža ātrumu būs nepieciešami vēl vismaz simts gadi, lai atmīnētu Laosu. Papildinot vakardienas ierakstā minēto informāciju – Laosa tika bombardēta katras 8 minūtes, 24 stundas diennaktī, 9 gadus no vietas. Zemāk galvenie fakti.

_dsf6765

Centrā var iepazīties ar sprādzienos cietušo cilvēku dzīvesstāstiem, aplūkot protēzes, kas vairs netiek izmantotas un dažādas ierīces, kas atvieglo šo cilvēku ikdienu. Iedomājos, ka šajā valstī būtu noderīgs latviešu puiša izgudrojums – aplikācija, kas pielāgo protēžu dizainu individuālam cilvēkam, lai to pēc tam izdrukātu uz 3D printera (kaut kā piemirsās puiša vārds).

Šis centrs, atšķirībā no vakardienas muzeja, ir daudz modernāk iekārtots un informācija pasniegta viegli uztveramā veidā. Ļoti izglītojošs un interesants apmeklējums, protams, diezgan skumjš. Atgriežamies centrā, atpūšamies, tad dodamies vakariņās. Ļoti ceru, ka rītdien abi tiksim katrs pie savas vīzas un varēsim doties uz Laosas ziemeļiem.

  1. gada 4. janvāris, 56. diena

Izdevumi:

Naktsmītnes – 4 eur

Proviants – 5 eur

Atrakcijas – 1 eur

Kopā – 10 eur

Bilance: – 286 eur

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.