Ko darīt un ko nedarīt, kad tuvu cilvēku pārņēmusi depresija

Dzīve

Gribu uzsvērt – ierakstā paustas tikai un vienīgi manas domas, kas balstītas dziļi individuālā pieredzē. Katram cilvēkam depresijas pieredze būs citādāka, jo tās izpausmes un pieveikšanas veidi ir raibi kā pupas. Tāpēc manis teikto vērts uztvert tikai kā vienu no daudzajām pieredzēm. Ja kādam tā palīdzēs, piepriecāšos, ja nē – sliktāk nekļūs. Par to, ko darīt, lai nenonāktu līdz depresijai, lasiet šeit. Savukārt, ja tomēr pats esat nonācis tās ķetnās, šeit būs ieteikumi, kā tikt vaļā no neaicinātās viešņas.

  1. Neliec saņemties

“Saņemies!” – šī ir tipiskākā un briesmīgākā frāze, ko cilvēki, uzzinot par sava tuvākā nonākšanu depresijā, saka viņam. Bieži tiek lietots salīdzinājums – tas ir tāpat kā teikt “saņemies” cilvēkam, kuram ir caureja. Viņš vienkārši to nevar. Tāpat arī tādas skaistas frāzes kā “viss būs labi”, “skaties uz lietām no gaišās puses”, “priecājies par dzīvi” vai tamlīdzīgi uzmundrinājumi, arī tos nevajadzētu teikt depresijas slimniekam.

  1. Uztver depresiju kā slimību

Tas lielā mērā sasaucas ar pirmo punktu. Bet, diemžēl, vārds “depresija” tiek bieži nevietā valkāts, to dara pat mediķi. Būtu jauki nelietot šo medicīnisko terminu “man ir depresija”, brīžos, kad esat noguris vai sliktā noskaņojumā. Rezultāts ir tāds, ka cilvēki, izdzirdot šo frāzi, neuztver to nopietni un piedāvā “saņemties”.

  1. Esi līdzās

Depresijas slimniekiem ir tieksme izvairīties no cilvēkiem, lai gan ģimenes un tuvu draugu atbalsts šajā brīdī ir ļoti svarīgs. Arī paši tuvie cilvēki mēdz izvairīties no depresijas skartajiem, jo vienkārši nezina, kā izturēties. Aizbrauciet ciemos ar apelsīniem vai saldējumu, kā jūs to darītu, ja draugs būtu noķēris vīrusu. Pajautājiet, kā cilvēks jūtas un ļaujiet runāt, ja viņš to vēlas. Ja nē, pastāstiet, kas notiek jūsu dzīvē un pasaulē. Uztaisiet siltas pusdienas. Pajautājiet, vai nevajag kaut ko nopirkt. Ja draugs izvairās no saziņas ar jums, ik pa laikam dariet zināmu, ka labprāt tomēr satiktu viņu jebkurā viņam ērtā laikā un veidā.

  1. Piedāvā kaut ko darīt kopā

Ir vērts piedāvāt slimniekam kaut kur aizbraukt, vislabāk pie dabas, kur nav jāsatiekas ar citiem. Jo depresijas brīdī viens no lielākajiem stresiem ir atrasties sabiedrībā. Svarīgi ir pašam parūpēties par visa plānotā detaļām, nelikt draugam neko izvēlēties un pieņemt lēmums, tas šajā brīdī ir ļoti grūts uzdevums. Izbraukuma laikā nodrošiniet maksimālu psihisku komfortu un iespēju nekavējoties nogādāt cilvēku atpakaļ mājās, ja viņš pēkšņi nejūtas labi. Dariet viņam to zināmu, ka darbošanos varēs pārtraukt jebkurā brīdī – tas radīs slimniekam drošības sajūtu.

  1. Piedāvā praktisku palīdzību

Protams, ja paši varat to atļauties. Tā var būt finansiāla rakstura, jo psihotropie medikamenti mēdz būt diezgan dārgi. Tāpat jāsaprot, ka, ilgstoši atrodoties bez darba, iepriekš normāli nodrošināts cilvēks var nonākt situācijā, kad ir grūti segt sadzīves izdevumus. Jūsu palīdzība var būt arī noderīga, esot kā starpniekam ar darba devēju vai ģimeni, jo pats slimnieks šajos brīžos bieži vien nav spējīgs sakarīgi paskaidrot notiekošo vai nokārtot ar slimību saistīto dokumentāciju, piemēram, iesniegt darbā slimības lapu un tamlīdzīgi. Jūs ļoti palīdzēsiet, ja izdarīsiet to viņa vietā.

  1. Neturi ļaunu prātu

Ļoti iespējams, ka slimības iespaidā draugs sarunās muļķības vai izturēsies neadekvāti pret jūsu centieniem palīdzēt, pēc tam pats jutīsies vainīgs par to. Svarīgi šādos brīžos neapvainoties un nesākt turēt ļaunu prātu. Ja noticis konflikts, vienkārši aizsūtiet ziņu, ka jums ir žēl, ka šodien viss nav noticis kā cerēts, bet jūs neļaunojaties un cerat uz labāku saziņu nākamajā reizē.

  1. Izproti slimību

Jo īpaši, ja slimnieks ir jūsu ģimenē. Konsultējieties ar ārstu par to, kā labāk palīdzēt, ko jūs varat darīt. Izglītojiet pārējo ģimeni un citus tuvos cilvēkus, kā izturēties un palīdzēt. Pašam slimniekam nevajadzētu lasīt enciklopēdiju par savu slimību un tās līdziniekiem, bet jūs gan to varat darīt.

  1. Uzpasē slimnieku

Atkal jau – ja cilvēks ir jūsu ģimenē, uzpasējiet viņa zāļu lietošanas paradumus, bikstiet veikt fiziskās aktivitātes, runājieties un dodiet nelielus uzdevumus. Protams, parūpējieties par visām praktiskajām lietām (piemēram, rēķinu apmaksu, iepirkumiem utt.), kas iepriekš bijušas slimnieka pārziņā.

  1. Depresija mūža garumā

Ir cilvēki, kuriem ar depresiju būs jāsadzīvo visu mūžu. Šādos gadījumos ir vēl jo svarīgāk izprast slimību, laikus atpazīt tās tuvošanos un zināt, kā pēc iespējas vieglāk pārlaist grūto posmu. Ja slimība nepāriet daudzu gadu garumā un slimnieks mājas apstākļos vairs nevar atrasties, iespējams, ir pienācis brīdis, kad rūpes pār tuvo cilvēku labāk uzticēt profesionāļiem. Varbūt tas skan skarbi, bet es nedomāju, ka kādam būtu pilnībā jānoraksta visa sava dzīve otra cilvēka dēļ. Tas, protams, var būt ļoti sāpīgs, bet saprātīgs lēmums. Bet es nepretendēju uz taisnību, vienkārši izsaku viedokli.

  1. Mīli un rūpējies

Arī jūs, tāpat kā depresijas slimnieki, visefektīvāk varat darboties tieši profilakses jomā. Laikus pamanīt, ja dzīvesbiedrs sāk pārstrādāties, vilkt otru aiz ausīm uz dejām vai pastaigām, iepriecināt, mīlēt un samīļot. Uzzvanīt draugam, kas nav redzēts kādu laiku, un uzaicināt uz kafiju. Pajautāt kolēģim, vai dzīvē viss labi. Un arī pašiem nekautrēties meklēt palīdzību un atbalstu, ja jūtat, ka pasaule sāk šķobīties.

2 komentāru

  • Paldies! Esmu šim izgājis cauri! 🙂 Neesmu pārliecināts, ka esmu līdz galam uzvarējis.
    Depresijas laikā daudz problēmu sagādāju – sev un tuvajiem. Trakākais ir tas, ka 90% to uztver tā, ka – beidz tēlot, sāc dzīvot! Depresija nav slimība. No sabiedrības dvēseles paliec par vienpati ģimenes lokā. Pēc tam ir ļoti grūti sākt iziet sabiedrībā – jo visi (vismaz pašam tā liekas) – baksta ar pirkstiem uz tevi kā uz trako.

    Jā – nebaidāmies no medikamentiem. Palīdz.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.