Filmas aizkulises un dakteris Prieks

Stāsti

“Drīkst paust savu personīgo viedokli?”, vaicā zviedrs, kad iztaujāju viņu par ciemā uzņemto filmu. Viņš ir precējies ar vietējo sievieti, tekoši runā laosiešu mēlē, audzina trīs meitas un nodarbojas šeit ar biznesu.  Protams, protams.

“Tu labi zini, ka caur kameras aci var parādīt lietas dažādos leņķos. Filmā izskatās, ka tūrisms ir pārvērtis ciema dzīvi, bet tā īsti nav. Es dzīvoju šeit jau sešus gadus un pa šo laiku ciems faktiski nav mainījies. Jā, sadzīvē ienāk arvien vairāk ērtību un tehnoloģiju, tomēr tas vairāk ir saistīts ar valsts attīstību kopumā, nevis ar tūrismu. Zini, kā viņi panāca ciemata pārvērtību efektu filmā? Ciems, kas filmā parādīts kā vieta pirms tūristu pieplūduma, tika filmēts lietus sezonas laikā, kad šeit nekad nav tūristu, un viss izskatās kluss un mierīgs. Tad, nākamā filmēšanas reize notika sausajā sezonā, kad šeit uzturas tūristi. Otra lieta – viens no galvenajiem varoņiem, kas filmā parādīts diezgan negatīvā gaismā, patiesībā ir lāga dvēsele. Viņš radoši piegāja biznesam un tas labi veicās. Finālā telpu saimnieki sāka no viņa prasīt īri, ko viņš nevarēja samaksāt, un šobrīd jaunietis ir pārcēlies uz Luangprabangu. Savukārt otrs varonis, kurš filmā ir teju svētā kārtā, dzīvē ir visai nejauks tēls. Viņš neturēja man dotos solījumus biznesa jomā un vienreiz pat draudēja ar mačeti. Bet, tā kā filmas veidotājs ir viņa draugs, tur viss izskatās citādāk,” stāsta zviedrs.

Jāteic, ka uzturoties šeit četras dienas, es tik tiešām neizjutu tūristu pārsātinājumu. Jā, tūristi klīst riņķī un ciemata centrālā iela ir pielāgojusies tūrismam – te pamatā atrodas veikaliņi, kafejnīcas un citi servisi, tomēr ārpus šīs ielas dzīve rit savu gaitu un kopumā šeit valda diezgan harmoniska atmosfēra.

Dāņi ir prom un esam uzņēmušas savā bungalo beļģi, kas tagad palicis viens pats. Kopā lētāk un jautrāk! Pēc lēnām brokastīm pārējie pošas uz kalnu ciematu, kuru es aplūkoju jau vakar, tāpēc neiešu viņiem līdzi, bet gan “sakārtošu” savu dzīvi.

Mans pirmais darbs ir nointervēt vietējo ārstu un aptiekas saimnieku Latvijas farmaceitu žurnālam. Pirmajā reizē viņš mani aizraida prom, jo ir aizņemts ar frizieri. Atgriežos pēc nepilnas stundas un smuki safrizētais dakteris, vārdā Prieks, aizsmēķējis cigareti, ir gatavs intervijai. Sarežģītākus jautājumus viņš nesaprot, tāpēc vairākas reizes nākas pārformulēt prasāmo vienkāršākiem vārdiem. Kopumā mūsu saruna ir izdevusies, uz karstām pēdām visu atšifrēju, nosūtu redaktorei un jūtos varen labi pastrādājusi.

Tagad, kad visi ir prom, bungalo internets ir tīri tā neko. Tīrās šausmas, cik daudz laika paņem “mazie” darbiņi – kamēr iztīru e-pastus, iečekojos lidojumiem, norezervēju hosteli Mjanmā un samaksāju rēķinus – vakars klāt.

Lai visa diena nebūtu tikai datora sabiedrībā pavadīta, izeju atvadu pastaigā pa ciematu. Tas, protams, nav perfekts. Aiz centrālās ielas govis leksē iekšā atkritumus, vietējie neslēpti tecina lao lao ielas malā, kaķi un suņi ir tikpat izsalkuši kā citviet Āzijā. Tomēr šī ir mierīgākā vieta Laosā, kur iznācis līdz šim pabūt. Riktīgi žēl, ka mans lidojums ir jau pēc pāris dienām, gribētos šajā apvidū pavadīt vismaz vēl nedēļu – palikt pa nakti kādā no kalnu ciematiem, pabraukties augšup pa upi. Pati vainīga, nevajadzēja tik ilgi pārējās vietās sēdēt.

Lēnām satumst vakars, pie debesīm iemirdzas Venēra un top vēsi. Esmu mazliet norūpējusies, jo mani istabas biedri joprojām nav pārradušies. Pusstundu pēc tumsas šie tomēr atrodas – pastaiga esot bijusi burvīga. Meitenes iegādājušās vietējos svārkus, viss ciems esot nācis izteikt viedokli – piestāvot vai nē. Ceļinieki ieskrien dušā un esam gatavi atvadu vakariņām – rīt visi atgriežamies “civilizācijā”. “Nebrīnieties, ja es rīt aizbraucot raudāšu”, brīdina Izabella.

  1. gada 15. janvāris, 67. diena

Izdevumi:

Naktsmītnes – 3 eur

Proviants – 4 eur

Kopā – 7 eur

Bilance: – 266 eur

Viens komentārs

  • Nav vērts sev pārmest, ka citās vietās paliki ilgāk un tālākais jau saplānots. Pirms brauciena jau nekad nevar zināt, kā viena vai cita vieta iepatiksies un cik ilgu laiku gribēsies tur palikt.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.