Luangprabanga: stopēšana, vēdera prieki un boulings

Stāsti

Vakar pierunājām Betu pievienoties stopēšanas atrakcijai uz Luangprabangu. Tomēr šorīt, ieraudzījusi, ka ārā līst, viņa izlemj par labu autobusam. Ieturam hostelī kārtīgas brokastis (kas iekļautas naktsmītnes cenā), nočiepjam vēl pāris banānus ceļam un dodamies stopēt.

Viss ir slapjš, tomēr lietus ir rimies. Galu galā – stopēt mākoņainā laikā ir daudz jaukāk nekā saules karstumā. Tiekam ārpus pilsētas un sākam īkšķot. Esam sarunājuši, ka gadījumā, ja mums atkal neveiksies ar šo nodarbi, esam gatavi maksāt par biļeti 40 000 kipus (5 USD), kas ir aptuveni puse no hostelī prasītās biļetes cenas. Pagaidām vēl stopējam, paralēli soļojot uz priekšu. Brīdī, kad esam gatavi “sākt pa īstam”, nāk vietējais autobuss. Pēc pavisam īsas kaulēšanās, šie ir gatavi mūs vest par 40 000. Tā kā lietus var atsākties jebkurā brīdī un nez vai būtu ļoti jauki tupēt piecas stundas lietū – kravas kastē vai ceļa malā – tāpēc kāpjam vien busiņā.

Jau pavisam drīz priecājamies par šo izvēli, jo lietus atsāk līņāt. Buss lēnītēm rāpjas kalnā, un apkārtējie skati priecē sirdi un acis. Ceļmalās zeļ augu stādi un sievas tirgo mandarīnu piramīdas, bet tālumā kalni spēlējas ar miglas vāliem. Kad tiekam pavisam augšā, migla ir pārņēmusi visu. Ik pa laikam baltā pasaule nedaudz piekāpjas, atklājot gabaliņu zaļās.

Autobuss ir diezgan ērts, mēs apstājamies vien pāris reizes, lai apmeklētu labierīcības un jau agrā pēcpusdienā esam Luangprabangā. Metamies iekšā pirmajā ēstuvē, kas gadās pa ceļam, un apēdam kārtīgu nūdeļu zupu. Tad ir spēks aizsoļot līdz centram un meklēt palikšanas vietu. Pēc krietnas tirgus izpētes izvēlamies mugursomnieku hosteli pilsētas centrā.

Nobāzējušies ejam pastaigā pa pilsētu. Šī, mūsu skatījumā, ir jaukākā pilsēta Laosā. Pilna ar omulīgiem krodziņiem, gaismu virtenēm, tirgiem un stendiem, tempļiem un dārziem, šaurām ieliņām un platākām ar dzīvāku satiksmi. Pilsētas vēsturisko centu ieskauj ūdens, var raudzīties uz Mekongu no dažādām perspektīvām.

Pēc izstaigāšanās atkal vēders sāk atgādināt par sevi, tāpēc dodamies uz Betas ieteikto vietu tirgū, kur par 15 000 kipiem (2 USD) var ēst tik, cik saiet izsniegtajā bļodā. Atceros studentu laiku iemaņas – uzkrāmēt piramīdu pie Lido salātu stenda – un savietoju bļodā veģetārā ēdiena un olu konstrukciju. Garšo labi un porciju izdodas pieveikt ar nelielu piespiešanos.

Ēdot vakariņas, satiekam Noemu no Izraēlas, ar kuru Martins ir saskrējies jau pāris reizes iepriekš. Šis ir Noema pēdējais vakars Luangprabangā, viņš aicina mūs pievienoties atvadu svinībām. Nekādas īstas svinības tās nav, bet jautrības netrūkst.

Noems mums un vēl pāris ļautiņiem iemāca vienu kāršu un vienu dzeršanas spēli. Kāršu spēli šeit aprakstīt būtu grūti, tāpēc izstāstīšu dzeršanas spēles noteikumus. To var mierīgi spēlēt arī nedzerot, bet darot kaut ko citu vietā. Visi pēc kārtas pa apli sauc ciparus no viens līdz 21, bet 21 vietā ir jāsaka “skol” (droši vien spēle nāk no Skandināvijas). Tas, kurš pasaka “skol”, izdomā jaunu noteikumu – kas jādara cita cipara vietā, piemēram, skaitļa “četri” nosaukšanas vietā jāaiztaisa acis vai skaitļa “12” vietā jāpieceļas kājās. Ja kāds sajauc savu sakāmo, spēle sākas no sākuma. Kamēr aizvietoti vien pāris skaitļi, spēle šķiet vienkārša, bet, kad jāatceras, ka katra trešā skaitļa vietā jādara kaut kas cits, “dzīve” kļūst sarežģīta. Visvairāk galvu jauc noteikumi, kas saistīti ar skaitļiem. Piemēram, pieci vietā jāsaka septiņpadsmit, vai kāds no skaitļiem jānosauc citā valodā. Jā, tas, kurš kļūdās, protams, iedzer – vismaz pēc spēles oriģinālajiem noteikumiem.

Pēc kārtīgas izsmiešanās nevaram izlemt – doties pie miera vai braukt spēlēt boulingu. Ņemam talkā parastu monētu (šoreiz Tupakamaru neceļo ar mani) un tā mūs vēl gulēt nelaiž. Tā kā boulinga vieta, kā apgalvo Noems, atrodas nepilnas stundas gājiena attālumā no centra, noķeram tuktuku. Kad ierodamies “notikuma vietā”, stāvvieta ir tuktuku, bet boulinga zāle – ārzemnieku pilna. Kopumā prieks nav lēts – 20 000 kipi (2,50 USD par partiju no cilvēka), bet ir jauki pārmaiņas pēc “pabumbot”. Kopumā pieveicam trīs partijas, tad gan atgriežamies centrā un dodamies gulēt.

  1. gada 9. janvāris, 61. diena

Izdevumi:

Naktsmītnes – 5 eur

Proviants – 6 eur

Transports – 6 eur

Atrakcijas – 7 eur

Kopā – 24 eur

Bilance: – 296 eur

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.