Sēnes, somi un atvadas

Stāsti

Lai kompensētu vakardienas aizgulēšanos, šorīt pieceļos pirms saimniekiem, izlavos no mājas un dodos lasīt avenes. Pie ceturtā litra izdzirdu saucienu brokastīs. Pie kafijas Aija vaicā, kā vēlos pavadīt savas pēdējās stundas pie viņiem – atpūsties vai vēl ko padarīt. Saku, kā ir – dikti gribas iebāzt degunu apkaimes mežā.

Aija man piešķir tarbu potenciālajām sēnēm, Jānis norāda virzienu, kur vietējie sakās sēnes redzējuši un es brienu bekot. Pārvarējusi pāris šķēršļu joslas, nonāku pie mežmalas. Mežs šeit arī ir tādi brikšņu brikšņi, bet labā ziņa ir tāda, ka te neviens cits (divkājainais) pilnīgi noteikti nav rādījies. Pirmā parādās purva beciņa, tad no zāļu kumšķa izlien apšubeka, un drīz pašā takas vidū lepni stāv baravika. Tad vēl viena. Un vēl viena. To te ir vesels klājums. Mazas un lielas, jaunas un vecas, tārpainas un tīras. Pavisam drīz ķesele top pilna, paņemu arī vienu lielu un tārpainu eksemplāru, lai parādītu mājiniekiem un izsētu pie pirts: mazums, izdodas ieviest baraviku audzētavu pie pašas mājas.

Aizstiepju sēņu kravu mājās un tad uz mirkli pieslēdzos malkas darbiem. Jānis skalda, bet es krāmēju busā smalko malku, kas brauks sadegt pie citiem ļautiņiem. Arī Eduards iesākumā vareni palīdz, bet, kad monotonais darbs sāk apnikt, viņš atgriežas ar vannu un izklaidē mūs, tēlodams bruņurupuci.

Pilnīgi žēl, ka drīz vien jāmet miers un jāsāk posties ceļam – man vienos Bērzkrogā sarunāts randiņš. Nomazgājos, savācu pa visu teritoriju izmētātās mantas, Aija vēl sadod labumus līdzņemšanai. Uz atvadām izdzeram kafiju un nofotografējamies. Es vēl nezinu, kāpēc tieši man bija jānonāk šeit. Bet kopš pirmā ierašanās brīža, radās pārliecība, ka tā bija jānotiek un viss. Jāredz šī vieta. Jāiepazīstas ar feino ģimeni. Jāpiedzīvo kopā būšana. Aija arī saka, ka es viņiem esmu bijis “piedzīvojums”. Lai vai kā, domāju un ceru, ka šīs dažas dienas bija tikai mūsu draudzības sākums. Katrā ziņā gribu mudināt arī citus pilsētniekus – braukt ciemos uz šejieni vai pie kādiem citiem lauku cilvēkiem, bet lauciniekiem nekautrēties un painformēt par sevi šajā Facebook grupā.

_DSF6139

Pie Aijas atbraukuši ciemiņi, kas mani atceļā aizvizina līdz Bērzkrogam, kur mani gaida vēl kāda patīkama tikšanās. Mans somu draugs Matti atbraucis ar ģimeni paciemoties pie sievas vecākiem, kuriem Igaunijā pieder lauku īpašums, un nolēmis nedaudz paceļot arī pa Latviju. Pie pusdienām patērzējam par ”vecajiem, labajiem” laikiem. Manā prātā šādi fakti neturas, bet Matti zina teikt, ka šoruden būšot 20 gadi, kopš mēs esot pazīstami. Apmaināmies ar ielūgumiem braukt ciemos un somi dodas apskatīt Turaidu, bet es – mērot pēdējo ceļa strēķīti no Siguldas līdz mājām.

_DSF6145

Brīdi apsveru domu par autobusu, bet tad to atmetu – jānoslēdz ceļojums tāpat kā iesākts – ar stopiem. Šoreiz paiet minūtes astoņas, līdz apstājas pārītis no Rīgas, kas brīvdienās bijuši izstaigāties Siguldā. Jau pavisam drīz veru mājas durvis – īsais vasaras piedzīvojums pa Latviju ir noslēdzies.

Pāris ašie secinājumi jeb piedzīvotā rezumējums:
1) Latvijā notiek ļoti aizraujošas lietas un priekšstats, ka viss koncentrējas tikai Rīgā, galīgi neatbilst patiesībai;
2) Laukos dzīvo interesanti cilvēki – šoreiz paspēju iepazīties vien ar dažiem, bet informācija un kontakti tika atsūtīti vēl vairākiem piedzīvojumiem (paldies jums par tiem);
3) Ja pašam galva uz pleciem, domas skraida un rokas vietā – laukos var atrast visvisādus veidus, kā radoši dzīvot un pelnīt naudu;
4) Cilvēki Latvijā ir ļoti atsaucīgi – gan tie, ar kuriem kontaktējos ilgāk, uzņēma mani kā vecu paziņu, gan arī, lai nostopētu auto, vidēji nācās gaidīt vien minūtes piecas.
5) Mēdz teikt, ka viens no labākajiem veidiem, kā sākt dzīvē darīt ko jaunu, ir “ieviest” sev apkārt cilvēkus, kas jau dara/ir izdarījuši ko līdzīgu. Katrā ziņā pēc šī gājiena manī vēl vairāk nostiprinājās doma, ka es gribu pārvākties dzīvot uz laukiem.

Īsāk sakot, varu tikai novēlēt arī jums aizraujošus piedzīvojumus un cilvēkus Latvijā!

2 komentāru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.