Apmeklē Eiropas dakterus kā vietējais

Padomi

Domājot par ceļošanu, mūsu domas parasti kavējas pie kalnu skatiem, jūras velšu šķīvjiem, stipras kafijas, senām pilīm, pludmales palmām – katram būs savu patīkamo ainiņu arsenāls. Katrā ziņā nez vai domu klāstā būs slimnīcas palāta, rentgena aparāti un zobārsta sadistiski žilbinošais smaids.

Tomēr, no ķibelēm neesam pasargāti ne mājās, ne ceļojumā, tāpēc ir izdomāta tāda lieta kā apdrošināšana. Esmu jau agrāk garāmejot atbildējusi, kā es risinu šīs lietas, bet tagad man ir uzradies iemesls aplūkot šo tēmu drusku sīkāk. Esmu uzrunāta pastāstīt sīkāk par EVAK karti (kas, visticamāk, pienākas arī tev un bez maksas), bet pirms to daru, ir īstā vieta pateikt, ka šis ir pasūtījuma raksts, tāpēc tālākā izvēle – lasīt vai nē – lai nu paliek jūsu ziņā.

Savos ceļojumos esmu veselības ziņā diezgan sargāta no visām pusēm. Neskaitot pāris saaukstēšanās gadījumus, man nācies apmeklēt zobārstu ASV, ķirurgu Bolīvijā un pāris šarlatānus Čīlē (daļējs joks). Visas medicīniskās manipulācijas bijušas finansiāli nesāpīgas, tāpēc neesmu krāmējusies ar papīriem, kas, jāatzīst ir tikai un vienīgi mana slinkuma vaina, jo visās ceļošanas reizēs esmu bijusi apdrošināta.

Visklasiskākā ceļojuma apdrošināšana ir attiecīgas polises iegāde kādā no apdrošināšanas kompānijām – tur var atrast katram ceļošanas veidam atbilstošāko piedāvājumu. Cita iespēja ir izmantot apdrošināšanu, kas nāk komplektā ar atsevišķām banku kartēm, es izmantoju Swedbank sniegtās iespējas.

Eiropas Veselības apdrošināšanas karte (EVAK) neaizstāj iepriekš minētos risinājumus, tomēr tā ir lieliska alternatīva, ja plānojat ceļot pa Eiropu. EVAK karte dod tiesības saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Tas nozīmē, ka, ja jums, piemēram, izlūzt zobs valstī, kur zobārstniecības pakalpojumi ir bez maksas, arī jums tas būs bezmaksas pakalpojums. EVAK ir spēkā visā Eiropas Savienībā, kā arī Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē – kopumā 32 valstīs. Jāatceras, ka karte nesedz pacienta iemaksas un līdzmaksājumus, kā arī repatriācijas izdevumus (kas gan vairs nebūs jūsu problēma).

EVAK kartes izsniegšana ir bez maksas un tā ir derīga trīs gadus. Karti var saņemt pa pastu vai klātienē, apmeklējot Nacionālā veselības dienesta centrālo biroju (Rīgā, Cēsu ielā 31 k-3) vai kādu no filiālēm. Sīkāk ar kartes iespējām var iepazīties šeit, bet par tās saņemšanai nepieciešamajiem dokumentiem, pieņemšanas laikiem un citām niansēm uzzināt šeit.

EVAK īpašniekiem būtu vērts tikt arī pie aplikācijas (http://ehic.europa.eu ), kurā pieejama informācija par karti un tās saņemšanas iespējām, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības tālruņu numuriem citās Eiropas valstīs. Tajā iekļauta arī informācija par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību citās valstīs un informācija par kartes atjaunošanu, ja EVAK ir nozaudēta. Aplikācija pieejama 25 valodās.
Man EVAK karte ir aptuveni 5 gadus, laimīgā kārtā nepieciešamība to pielietot nav bijusi. Brālis stāstīja, ka viņu kompānijā savulaik atgadījies slēpošanas negadījums un draugiem bijusi gan ceļojumu, gan EVAK apdrošināšana. Francijas ārsti esot uzreiz atpazinuši EVAK un medicīniskās palīdzības sniegšanas jautājumi risinājušies manāmi vienkāršāk.

Aicinu arī jūs pievienoties tiem vairāk nekā 200 000 Latvijas iedzīvotājiem, kas jau saņēmuši EVAK, un novēlu to nekad neizmantot!

4 komentāru

  • Pasūtījuma raksts vai ne, bet info ir noderīga. Domāju, ka milzīga daļa cilvēku nezina par šo karti. Latvijā man tāda bija, un arī tagad ārzemēs esot šī karte pārklājas ar valsts veselības apdrošināšanas karti, ļoti ērti (tfu, tfu, nav nācies izmantot).

  • Mrs Inga Sūnāksle

    Zināju par šo karti jau sen, bet tā kā esmu Anglijas rezidente pasūtīju šo karti te un noderētu arī Latvijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.