Lēnā grāmata

Dzīve

Pirms dažām nedēļām, kārtojot darba atvilktnes, uzgāju kolēģes grāmatu “Talk like TED”. Tā kā grāmatas īpašniece bija atvaļinājumā, bez minstināšanās piesavinājos jaunatradumu – uz pavisam īsu brītiņu (tā es domāju). Biju cerējusi, ka nolikšu to atpakaļ līdz kolēģes atgriešanās mirklim, bet neesmu to izdarījusi joprojām.

 

Pirms ķeros pie iemesliem, kāpēc man tik lēni sokas ar šīs grāmatas “apēšanu”, pāris konteksta domas. Pirmā ir kārtējā “mazā jaušībiņa”. Šo grāmatu biju ievērojusi Teksasas bibliotēkā, nofotografējusi atmiņai, lai “kaut kad” un “kaut kur” dabūtu un izlasītu. Visticamāk, “kaut kad” nebūtu pienācis vēl šobaltdien, ja grāmata mani pati nebūtu atradusi pavisam negaidītā veidā – darbā. Otrā doma – paņēmu šo grāmatu lasīšanai, lai uzlabotu savas publiskās runas prasmes, jo pēdējā laikā aizvien biežāk iznāk deldēt “skatuves dēļus”, kas jāatzīst, man tīri labi patīk. Joka pēc saskaitīju – ar darbu nesaistītās lietās, kopš atgriešanās pagājušā gada nogalē, esmu tiešā veidā vai caur mediju ruporu “uzrunājusi tautu” vismaz 18 reizes. Uzskatu, ka viens no labākajiem veidiem, kā uzlabot savu izteikšanās prasmi, ir vienkārši to darot, tomēr arī teorija un spilgti piemēri spēj lieliski iedvesmot.

 

Tā nu vēru vaļā vākus, lai uzzinātu, kā runāt labāk, kad jau otrajā lapā uzskrēju virsū piemēram, no kuriem lielā mērā sastāv šī grāmata. Kāpēc lasīt par piemēru, ja to var noskatīties? Noskatos video. Video parādās atsauce uz kādu izteicienu, kuru nesaprotu. Ieeju Vikipēdijā un izlasu par izteicienu. Izrādās, tam ir dziļas saknes un iemesli, tur jau arī saite uz tiem. Izlasu un aizdomājos. Tad attopos. Pag, ko es darīju. Ā, lasīju grāmatu par to, kā labāk runāt publiski.

 

Līdzīga novirzīšanās notiek ne tikai “rokot dziļāk vai plašāk”, bet gan vienkārši prātam uzsprāgstot priekā no dzirdētajā piemērā izteiktās domas. Un tu sāc iedziļināties piemēra domā, nevis vienkārši uztver to kā palīgu publiskajai runai. Piemēram, šodien iekritu ASV pētnieces un stāstnieces Brenē Braunas (Brene Brown) lekcijās par ieklausīšanos kaunā un ievainojamības spēku. Braunas teiktais tik ļoti rezonē ar manām pēdējā laika domām, no kurām daļu izklāstīju vienā no iepriekšējiem ierakstiem par neveiksmju nozīmi mūsu dzīvē.

 

Vispār tā ir viena no dzīves mistērijām (vai likumsakarībām), ka mēs sev apkārt ieraugām lietas, tēmas, cilvēkus, kas mums attiecīgajā brīdī ir vajadzīgi. Un, brīžam šķiet grūti izšķirt, cik pie vainas likteņa vai jaušību spēks, un cik mūsu pašu vērība, saskatot attiecīgajā brīdī aktuālo. Paliekot stāvoklī, pēkšņi mums apkārt ir daudz vairāk grūtnieču, nekā iepriekš (kolēģes mīļākais piemērs), iepazīstot jaunu augu, sākam to ieraudzīt teju katrā sētsmalē, saslimstot ar kādu kaiti, pamanām, ka par to tiek aktīvi runāts un rakstīts. Un diez vai krasi mainījies grūtnieču skaits, puķes augšanas paradumi vai kaites pieminēšana – vienkārši mēs pēkšņi šīs norises pamanām, jo tas kļuvis mums aktuāli.

 

Sakarā ar to, nonācu pie kādas domas un apņemšanās saistībā ar savu dzīvi, konkrētāk – kādā no nākamajiem ierakstiem. Bet visiem tiem, kas saprot angliski, aicinu noskatīties abas Braunas lekcijas, ja vēl nav bijis tas prieks.

 

Iesākumā šo, par ievainojamības spēku.

 

Un pēc tam par ieklausīšanos kaunā.

Viens komentārs

  • Jau pāris gadus ar patiku un interesi sekoju Jūsu blogam, un vairākkārt grasījos uzrakstīt ko jauku. Bet šoreiz komentārs būs drīzāk sadzīvisks nekā komplimentārs. Lūk, jebkurai meitenei (un es Jūs no sava vecuma platformas uztveru kā meiteni), pienāk laiks, kad ar domām, ceļojumiem, projektiem un pat draugiem nepietiek. Mēs esam arī female, un līdz ar to derētu uztaisīt kaut ko ķermeniski paliekošu, tādu, kas mīlēs mūs neatkarīgi no sasniegumiem un intelekta, kādu, kam mēs varētu nodot uzkrāto un sasniegto. Būtu žēl, ja neviens zēns – vai meitene – nevarētu pēc kāda laika nodot tālāk Jūsu dievišķo liesmu un lepoties ar tādu brīnišķīgu mammu. Un tas būtu arī zaudējums latviešu tautas nākotnei kopumā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.