Paldies Dievam, piektdiena ir garām!

Dzīve

Nezinu, par ko man bija lielāks prieks pēdējo divu piektdienu sakarā – par to, ka tās pienāca, vai to, kas tās bija pagājušas. Katrā ziņā abas šīs dienas tika sagaidītas un pavadītas viegli trīcošām kājām un sausu muti – pagājušajā nedēļā kāpu uz skatuves Liepājas radošuma konferencē, bet vakar notika sabiedrisko attiecību industrijas centrālais gada pasākums – Baltic PR Awards.

_DSF1888

Man ir salīdzinoši liela pieredze runāšanai publikas priekšā vai kameras acī, tomēr Liepāja bija īpašs gadījums. Tu esi uz skatuves pilnīgi viens ar mikrofonu, tev precīzi jāiekļaujas 10 minūtēs (šajā laikā cenšoties kaut ko sakarīgu pateikt) un pats šausmīgākais – tevī klātienē raugās 800 acu pāri, no kuriem viens pieder ex prezidentei Vairai Vīķei – Freibergai. Komplekts diezgan baiss. Arī citi runātāji, kuru uzstāšanās pieredze ir krietni lielāka par manējo, šoreiz bija diezgan satraukušies. Te īss video atskats par konferenci:

Pēc Liepājas pieredzes pastāstīt par Pingvīna kampaņu dažiem desmitiem cilvēku Baltic PR Awards prezentāciju sesijā jau šķita salīdzinošs nieks, tomēr viegls uztraukums tāpat stāvēja blakus. Pingvīns savā bezbudžeta kategorijā sacentās ar vēl trim, manā skatījumā ļoti foršām un būtiskām iniciatīvām. Pa dienu viens no žūrijas pārstāvjiem man atzinās, ka mūsu kategoriju bijis vērtēt ļoti grūti, jo projekti pēc būtības esot pavisam atšķirīgi, un sarunas beigās nopūtās. Es to iztulkoju kā nožēlu, ka man jau arī bijis diezgan foršs projekts, bet šoreiz nekā. Tāpēc pārsteigums brīdī, kad uzzināju, ka Pingvīns tomēr ticis pie pirmās vietas, bija patiešām īsts. Vēlreiz sirsnīgs paldies maniem 120 pingvīniem un atbalstītājiem visās formās! Un sveicieni pārējiem laureātiem! Bildē esmu krāšņo kolēģu ielenkumā.

kolektivs

Klausoties abu konferenču lekcijās, galva piebirusi pilna idejām, jautājumiem, pārdomām un visu ko citu. Gribētu padalīties ar dažām domām, bet zinot, ka laiks visai bieži mēdz nozūmēt idejas, palūgšu jūsu iesaisti – lūdzu, nobalsojiet, par kuru no tēmām jūs visvairāk gribētu lasīt, attiecīgi sākšu ar to.

Konferencēs lielākās izdošanās vai izgāšanās var sagādāt runātāji. Es šaubos, ka spēšu būt objektīva un arī negribu analizēt konkrētus cilvēkus, vien padalīšos dažās kopējās abu konferenču atziņās, ko mums daudziem Latvijā nenāktu par ļaunu uzlabot.

1) Iekļaušanās laikā
Tur groži jātur organizatoriem, īpaši, ja lietas notiek paralēli. Kolīdz nobīdās viens runātājs, pēc tam ir grūti izsekot pārējo secībai. Arī katram runātājam jānāk ar atbildību iekļauties laikā. Var pabeigt sakāmo nedaudz ātrāk vai nedaudz vēlāk, tomēr situācijas, kad runātājam paredzētais laiks izbeidzas stāsta vidū, man nešķiet adekvāti. Spogulis un hronometrs ir bez maksas.

2) Stāsta vizuālie palīgi
Absolūti cienu un atbalstu runāšanu bez prezentācijām vispār, tomēr, ja tās izmanto, vajadzētu vairāk piestrādāt pie dizaina tīrības un struktūras.

3) Runas vienkāršība un uzbūve
Mēs gribam klausīties zinātniekos, kas spēj izskaidrot Higza bozonu parastajam mirstīgajam saprotamā valodā un veidolā. Un citas jomas nav izņēmums. Lai cik sarežģīts būtu aplūkojamais temats, uz to ved vienkāršības (ne prastuma) taciņa. Un laiks, kad par cilvēka gudrību liecināja zinātnisko terminu daudzums runā, sen ir aiz kalniem (ja kādreiz ir eksistējis). Arī pašas domas un sakāmā skaidrāka strukturēšana būtu svētīga daudziem runātājiem.

4) Valodas tīrība
Esmu liels grēkāzis, un mūsu ir daudz. Kliki, šēri, laiki, kreativitāte un citi draugi.

5) Stresa nogalināšana
Šis ir tik grūti. Katram stress izpaužas citā formā, bet traki ir tad, ja no tā sāk ciest saturs un iespēja uztvert sakāmo. Man, piemēram, izkalst mute un runājamais iznāk tāds drusku čāpstīgs. Nomierināšanās tehnikas ir dažādas, bet man šķiet, ka viena no labākajām ir prakse un pieredze.

Tāpēc esmu ļoti priecīga, ka šajās divās konferencēs uzkrāta vēl kāda neliela pieredzes druska, kas, cerams, palīdzēs, nākotnē. Arī satikt vienkopus tik daudz radošu un radīt gribošu cilvēku, bija patiešām iedvesmojoši. Paldies organizatoriem par vērtīgajiem pasākumiem, lai veicas nākamo rīkošanā!

IMG_0288

2 komentāru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.