Prezidenta rančo

Stāsti

Rītdien mums ir sarunāta kaučsērfinga mājvieta Ostinā, bet šodien īsti nezinām, kur nonāksim. Esmu drošības pēc piefiksējusi pāris hosteļu adreses Ostinā, tomēr būtu jauki vienu nakti pabūt dabā, pirms metamies pilsētas dzīvē. Kā iespējamās palikšanas vietas parasti izraugāmies nacionālos vai štata parkus, cerot, ka tur būs kempings. Tieši šādu nolūku vadīti griežam iekšā Lindona Džonsona (Lyndon B. Johnson) parkā, lai uzzinātu, ka kempings tur nav, tomēr vieta ir gana interesanta, lai mazliet uzkavētos un izpētītu apkaimi.

Parks ir izveidots 36. ASV prezidenta Lindona Džonsona, kurš bija viceprezidents Kenedija laikā un pēc viņa nogalināšanas tapa par prezidentu, rančo. Parkā, līdztekus citām apskates vietām, var aplūkot Džonsona dzimšanas vietu, bet turpat, otrus ceļam, arī viņa atdusas vietu. Džonsonu ģimenes māja, kas tagad pazīstama kā Teksasas Baltais nams, arī pieejama apmeklētājiem. Visas prezidentūras laikā Džonsons bieži atgriezies savā majvietā un arī no turienes strādājis – zālienā zem ozola notikušas dažādas apspriedes, mājā – pieņemšanas un sapulces.

Uz šejieni prezidents lidojis ar privāto lidmašīnu, rančo teritorijā atrodas asfaltēts skrejceļš. Arī pati lidmašīna atrodas tepat un varam ielūkoties gan pilota kabīnē, gan lidmašīnas salonā. Protams, te var skatīt filmas, fotogrāfijas, auto un citas liecības par Džonsona prezidentūras laiku un dzīvi.

Rančo joprojām darbojas – zālienā ganās lopi, zeme tiek apstrādāta. Ir iespēja apmeklēt paraugkūti, kur vietējais “kovbojs” prot atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem par dzīvnieku kopšanu, apskatāmi arī daži četrkājainie. Mēs nelaižam garām iespēju izmēģināt roku laso mešanā – jāvicina cipla virs galvas un tad tā jāuzmet bullim uz ragiem, kas laimīgā kārtā ir plastmasas imitācija (viss bullis, ne tikai ragi). Rafaēlam izdodas noķert bulli jau ar otro metienu, man tik labi neiet. “Es zinu, kur ir vaina”, Rafaēls paziņo un uzliek man galvā savu kovboja cepuri. Tomēr pat šis maģiskais žests nepalīdz un man jāsamierinās ar nerelizētu kovgirlas karjeru.

Izložņājuši visus rančo kaktus un, protams, nobildējušies prezidenta tribīnē, turpinām ceļu. Nākamajā štata parkā ir kempings un varam riktēties uz palikšanu. Tā kā vēl ir agrs, pēc telts uzcelšanas dodamies pastaigā. Pie pastaigu takas sākuma punkta izvietots paziņojums, ka taka pie upes beigšoties – dēļ lietus upes ūdens līmenis neļauj turpināt ceļu. Tas nekas – aizstaigās vismaz līdz upei. Tā arī ir, pēc neliela kāpiena lejup atduramies brūni duļķainas upes krastā.

Taka it kā beidzas, it kā turpinās. Mēģinām iet kādu gabaliņu tālāk gar upes krastu, līdz esam grīšļainas zāles ielenkumā. Rafaēls paskatās uz savām sandalēm un šortiem, tad paziņo, ka tālāk neies. Pēc kartes izskatās, ka nelielie dvīņu ūdenskritumi, kurus gribam apskatīt, atrodas tepat blakus, man tik ļoti negribas kāpt atpakaļ kalnā un tad atkal lejā. Labi, ej atpakaļ, es atradīšu ceļu tepat, iešu augšup pa neliela strauta gultni, satiksimies pie ūdenskritumiem.

Palieku viena un saprotu, ka ļoti gudra jau mana pieeja nav, tomēr parādās vismaz kaut kāda piedzīvojumu garša. Vispār esmu konstatējusi, ka lielākoties nosacīta riska situācijās es parasti balsoju par dullāko scenāriju, bet mani ceļabiedri visbiežāk izvēlas drošāko pieeju. Tas tā, ne labi, ne slikti, vienkārši novērojums.

Kādu laiku laipoju pāri vārai ūdens tērcītei un virzos uz priekšu raiti, līdz nonāku līdz nelielai klintij vienā pusē un dubļainam krastam otrā. Un abi krasti garas zāles un krūmu pilni, galīgi negribas tajos līst un iepazīties ar kaut kādiem rāpuļiem. Pārvaru dubļus un tad atkal var tikt uz priekšu bez problēmām. Drīz jau esmu klāt un varu aplūkot divus mazītiņus ūdenkritumus. Papriecājos un tad, piepūtusi vaigus, uzlienu augšā pa nelielu klinti, pārkāpju pāri žogam un atkal esmu kārtīgs tūrists. Kāpienā drusku sagriežu plaukstu, bet tas tāds sīkums. Pēc minūtēm desmit ir klāt Rafaēls, viņam arī gadījies jauks piedzīvojums – esot saticis bruņnesi.

27. oktobris, 98. Aļaskas road-trip diena, 359. ceļojuma diena
Šodien pieveikti 182 km, kopumā 25253 km

Izdevumi (2 pers.)

„Tālais” transports
Pilsētas transports
Proviants 30 USD
Naktsmītnes 16 USD
Izklaide
Citi
Dienas tēriņi 46 USD
Road-trip kopējie tēriņi 6890 CAN + 3602 USD

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.