Kā nomedīt bizonu baru?

Stāsti

No rīta vēl piebraucam apskatīt vienu no šejienes ūdenskritumiem, tad dodamies ārā no nacionālā parka teritorijas. Pavisam drīz ceļa malā ieraugām norādi, kas vēsta kaut ko par bizoniem. Griežam iekšā un, izrādās, te var ar mašīnu izbraukt loku pa bizonu aploku. Vienīgais noteikums – aizliegts kāpt ārā no mašīnas un iepazīties ar četrkājainajiem radījumiem tuvāk. Neizskatās gan, ka bizoniem būtu jebkāda vēlme iepazīties ar metāla zvēriem, kas braukā pa viņu teritoriju – šie omulīgi gulšņā smiltīs piekalnītē un neliekas traucēti.

Arī mūsu nākamā pieturas vieta ir veltīta bifeļiem. Tas ir Unesco pasaules kultūras mantojumu sarakstā iekļautais objekts „Head-Smashed-In Buffalo Jump” (http://www.history.alberta.ca/headsmashedin/). Šajā vietā vairāk nekā 5700 gadus vietējās indiāņu ciltis medīja bizonus pavisam atjautīgā veidā. Lai nomedītu lielos un spēcīgos dzīvniekus, bija jāpatērē daudz enerģijas, tāpēc, pētot bizonu paradumus un viņu ienaidniekus, indiāņi izdomāja visai oriģinālu medīšanas veidu. Lai to realizētu, bija nepieciešami atbilstoši laika apstākļi un daudz cilvēku, tāpēc uz šīm medībām pulcējās ciltis no tuvienes un tālienes.

Kad bija sagaidīti medībām labvēlīgi apstākļi, ļaudis iepriekš sagatavoja medību vietu, izveidojot iedomātu taku, kuras malās salika akmeņu kaudzes un tajās nostiprināja zarus. Medību dienā divi mednieki ietērpās vilku ādās un no vienas puses tuvojoties baram, lika tam virzīties prom no viņiem, jo vilki ir bizonu dabīgie ienaidnieki. Tikmēr cits mednieks, ieziedies ar bizonu taukiem un ģērbies bizona ādā tēloja nomaldījušos mazuli, kas, savukārt, lika bizonu bara instinktam virzīties uz viņa pusi. Kad bars tika lēnām ievirzīts iepriekš izveidotajā takā, kas iesākumā bija plata, bet pamazām, tuvojoties klints malai, tapa aizvien šaurāka, pārējie mednieki sāka atklātu uzbrukumu. Bizoni metas bēgt prom, bet tad cēlās kājās cilvēki, kas bija noslēpušies takas malās, izpleta zvērādas un trokšņoja. Bizoniem, ātri skrienot, šie cilvēki izskatījās pēc tuneļa sienas, tāpēc viņi panikā turpināja skriet uz priekšu, līdz sasniedza kraujas malu un… metās no tās lejā. Viņi nevarēja apstāties ne dēļ uzņemtā ātruma, ne dēļ aizmugurē skrienošā bara. Rezultātā, viss bars metās lejā no klints un dzīvnieki bija nomedīti. Vairums nositās, krītot no klints, bet, ja kāds izdzīvoja, mednieki piebeidza ievainoto dzīvnieku. Viņi ticēja, ka neviens bizons nedrīkst izbēgt, jo tad viņš pastāstīs sugas brāļiem par šo medību metodi un viņi vairs nekad neatgriezīsies šajā apvidū. Tad daudzie dzīvnieki tika operatīvi pārstrādāti – lai tas notiktu, iepriekš tika veikti dažādi sagatavošanās darbi. Iegūtā gaļa tika uzglabāta un kalpoja kā uzturs mēnešiem ilgam laikam, no kauliem tika darināti ieroči un darbarīki, no ādām – apģērbs un tipi sienas. Šī ir, iespējams, vienīgā situācija vēsturē, kad kādas cilvēku kopas izdzīvošana bija tik ļoti atkarīga no viena vienīga dzīvnieka.

Lai arī varētu šķist, ka šādi nogalinot veselu baru, tiku apdraudēta bizonu populācija, tomēr tā nenotika – aptuveni 6000 gadus indiāņi pielietoja šo metodi un izjuta dziļu cienu pret dzīvniekiem, kas viņiem deva iztiku un pārējo izdzīvošanai nepieciešamo. Visu, kā parasti, sačakarēja „baltie cilvēki”. Eiropieši, ieraugot milzīgos dzīvnieku barus, sāka medīt tos ar ieročiem, no vilcieniem – ar jēgu un bez jēgas. Drīz vien bizonu populācija bija teju iznīcināta, bija palikuši vien daži simti šo dzīvnieku, kurus kāds saprātīgs fermeris no ASV aizdzina uz savu valsti, lai atjaunotu populāciju un pēc laika bizoni tika par pārdoti atpakaļ Kanādas valdībai, kur tie turpināja vairoties un tagad atkal ir sastopami pieklājīgā daudzumā.

Uzzinājuši visu, ko var uzzināt šeit par bizoniem un izstaigājusi takas, no kurām var redzēt klinti, zem kuras joprojām atrodas daudzus metru dziļas arheoloģiskas liecības, dodamies tālāk. Bijām domājuši šonakt palikt kempingā un rītdienu sākt ar Kalgari apciemojumu, tomēr neviens kempings pretim neskrēja, tāpēc attapāmies Kalgari jau šodien.

21. jūlijs, 13. Aļaskas road-trip diena, 261. ceļojuma diena
Šodien pieveikti 223 km, kopumā 5034 km.

Izdevumi (CAN, 2. pers)

„Tālais” transports
Pilsētas transports
Proviants 49 CAN
Naktsmītnes 120 CAN
Izklaide 22 CAN
Citi
Dienas tēriņi 191 CAN
Road-trip kopējie tēriņi 1936 CAN

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.