Kukaiņi un vikingi

Stāsti

Šodien atgriezīsimies kempingu rutīnā, tāpēc mūsu ceļš ved uz ziemeļiem, kur atrodas Hecla-Grindstone provinciālais parks – Lonely Planet slavē šo vietu, piedēvēdama tai oāzes statusu, vilinot ar salām un mežiem, kas pilni briežiem, aļņiem un lāčiem. Pirmā apstāšanās mums gan ir Kanādas „vēstniecība”, kur tiekam pie kafijas un brokastu sviestmaizes, tad vēl piestājam pie veikala, atjaunojam pārtikas krājumus un esam gatavi ārpus civilizācijas piedzīvojumiem.

Pa ceļam atrodas neliela vikingu pilsētiņa Grimli, tā sauktās Jaunās Islandes centrs. 1875. un 1876. gadā šeit ieradās un vietējo komūnu radīja vairāk nekā 1000 imigranti no Islandes, kas bija noguruši no mūžīgās cīņas ar skarbo dzimtenes dabu. Vēlāk Jaunajā Islandē apmetās arī būtisks imigrantu daudzums no Ukrainas un Polijas. Kanādas valdības interese bija apdzīvot šīs teritorijas, tāpēc imigrantiem tika piešķirta zeme par brīvu, dažos gadījumos tika apmaksāti arī ceļa izdevumi. Lai izdzīvotu šajos skarbajos apstākļos, islandiešiem nācās pielietot savas zināšanas no dzimtenes, kā arī mācīties no vietējiem, jo, lai arī viņi bija pieredzējuši zvejnieki, zivju ķeršanas metodes ezerā atšķīrās no islandiešiem zināmajām. Lai vai kā, islandieši un citi imigranti iedzīvojās un viņu pēcteči joprojām mīt tepat.

Šos un citus stāstus uzzinām vietējā muzejā. Tur arī varam sabildēties ar vikingu aksesuāriem un šādu iespēju, protams, nelaižam garām. Izstaigājam arī nelielo ostu un pilsētiņas pāris ielas. Jocīgākais, kas piesaista uzmanību, ir kukaiņu uzlidojums. Izskatās, ka šajā miestā vakar bijis lidojumam labvēlīgs laiks un visas viendienītes ir kolektīvi pārņēmušas pilsētu. Reklāmu plakāti, māju sienas, automašīnas – viss ir kukaiņiem nosēts. Lielākā daļa sēž nekustīgi, bet dažas cenšas piezemēties uz mūsu apģērba.

Vakara pusē iebraucam Hecla parkā. Labā ziņa ir tāda, ka kempingi šajā provincē ir krietni lētāki, piemēram, šonakt par telts vietu šķiramies vien no 17 CAN (iepriekš tie bija aptuveni 30 CAN). Arī degviela Manitobas provincē ir būtiski lētāka, šeit litrs maksā 1,03 CAN, Kvebekā – 1,27 CAN. Uzcēluši telti un apēduši pāris sviestmaizes, dodamies apskatīt apkaimi.

Aizejam līdz ezeram – pa gabalu tas izskatās skaists, bet, ielūkojoties ūdenī, ne visai. Šis ir viens no Kanādas piesārņotākajiem ezeriem, ūdens ir brūni zaļš un vietām ne pārāk jauki smaržo. Mežā ir šis tas jauks, piemēram, meža zemenītes, jāņogas un kazenēm līdzīgas ogas, un šis tas nelabs, pamatā odi, kas cenšas mūs apēst bez sāls. Mēs īsti nevaram saprast, kāpēc Lonely Planet slavē šo vietu.

Kempings ir salīdzinoši mežonīgs, tāpēc varam malku salasīt pa krūmiem, ko, mēs, protams, arī darām. Viens no mūsu ceļojuma izteikumiem ir „free is good”. Šķiet, visbiežāk lietotais izteiciens gan ir „oh, well” – to novelkam brīžos, kad kaut kas nesanāk kā iecerēts – pabraucam garām vietai, ko gribējām redzēt, pārmaksājam par degvielu vai produktiem, kaut ko izgāžam – teiciens ir ļoti universāls un der teju visām situācijām. Neiespringt ir labi un to mēs mākam. Joprojām daudz lietojam arī „sure” un „of course”.

Ir pagājusi nedēļa, kopš esam ceļā. Kopumā mums klājas diezgan labi – jau esam daudz redzējuši un diezgan daudz kilometrus pievarējuši. Arī strīdējušies vai pukojušies neesam, mūsu ceļošanas saderība bija jau iepriekš Dienvidamerikā pārbaudīta. Izmaksas gan pagaidām ir lielākas nekā man šķita, bet ceru, ka tas pamazām mainīsies – uz rietumiem braucot, viss ķļūst lētāks un mēs – pieredzējušāki.

15. jūlijs, 7. Aļaskas road-trip diena, 255. ceļojuma diena
Šodien pieveikti 201 km, kopumā 2727 km.

Izdevumi (CAN, 2. pers)

„Tālais” transports 48 CAN
Pilsētas transports
Proviants 88 CAN
Naktsmītnes 17 CAN
Izklaide 10 CAN
Citi
Dienas tēriņi 163 CAN
Road-trip kopējie tēriņi 1153 CAN

 

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.