Sagaidīšana Kanādā

Stāsti

Hosē uz atvadām palutina mani ar melleņu grauzdiņiem, tad pavada līdz metro stacijai (laikam grib būt drošs, ka patiešām aizbraucu). Pateicos par īso, bet sirsnīgo uzņemšanu, saņemu uzdevumu sasveicināt Rafaēlu un kāpju iekšā metro. Esmu devusies ceļā ar nelielu nokavēšanos, tomēr visam vajadzētu būt kārtībā. Tā, divdesmit minūtes līdz autobusam, tūlīt būsim klāt. Tomēr, kā par spīti, tieši vienu pieturu pirms manējās, metro pēkšņi apstājas un stāv. Lēnām sāku dīdīties un apsvērt iespēju pēdējo posmu veikt kājām, kad durvis beidzot aizveras un mēs atsākam kustēties. Autobusa stacija man ir pazīstama un aši vien atrodu vietu, no kuras atiet autobuss uz Monreālu. Drīz sākas iekāpšana, visi rindas kārtībā rāpjas autobusā. Sākumā kontrolieris rauc pieri par Latvijas pasi un domu, ka man nav nepieciešama vīza, lai dotos uz Kanādu, bet tad viņu apmeklē pēkšņa apskaidrība un tieku palaista tālāk.

Lai arī ceļš no Ņujorkas uz Monreālu skaitās garlaicīgs, es priecājos vērties šejienes vasarā, kas tik ļoti atgādina mūsējo. Pats autobuss ir pilnīgs pretstats Dienvidamerikā ierastajiem. Jau pašā iesākumā šoferis paziņo par klusuma režīmu – ja tiek klausīts kaut kas no personīgajām elektroierīcēm, tas darāms uz austiņām, ja sarunas notiek savā starpā, tikai tā, lai netraucētu pārējiem, ja grib ko jautāt šoferim, jādodas pie viņa, Finālā autobusā valda nāves klusums, ļoti neierasti. Pirmajā pieturas pauzē ir iespēja nopirkt ko ēdamu, sarēķinu, ka par maniem skaidrā naudā atlikušajiem 8 USD sanāk ūdens un sviestmaize. Pie letes pārsteigums – meitene grib vairāk, biju aizmirsusi, ka šeit uz cenu zīmēm summas tiek norādītas bez nodokļiem. Nospļaujos, paņemtu tikai ūdeni un nopērku automātā snikeri, gan jau izdzīvošu līdz vakaram.

Uz robežas sirsnīgs robežsargs vēlas izrunāties.
– Kādu vietu tu sauc par savām mājām?
– Latviju.
– No kurienes tu atceļoji pirms Ņujorkas?
Nopūšos un domāju, vai uzskaitīt visas valstis, bet īsumā paskaidroju, ka pēdējos 7,5 mēnešus esmu pavadījusi Dienvidamerikā.
– Un uz kurieni dosieties tālāk?
– Uz Monreālu.
– Vai pirmo reizi apmeklēsiet Kanādu?
– Pirmo gan.
– Kur plānojat uzturēties?
– Pie drauga.
– Vai jūsu draugs ir latvietis?
– Nē, kanādietis.
– Ko plānojat Kanādā darīt?
– Došos braucienā uz Aļasku.
– Ak tā, vai plānojat īrēt auto?
– Nē, mēs dosimies ceļā ar drauga auto.
– Vai vedat kādu dāvanu draugam?
– Jā, T-kreklu (robežsarga sejā parādās smaids).
– Vai nevedat alkoholu vai tabaku?
– Nē (īsi apdomāju vai pieminēt matē, bet nolemju, kas tas nav nekas ievērības cienīgs).
– Vai pēc šī brauciena dosieties atpakaļ uz Latviju?
– Es nezinu, tad redzēs (saprotu, ka atbilde nav ļoti izsmeļoša, bet tā ir taisnība).

Izskatās, ka robežsargu mana atklātība ir atbruņojusi, viņš papildina pasi ar jaunas valsts zīmogu un paziņo: „Laipni lūgta Kanādā!”.

Autobuss Monreālā iebrauc ar nelielu nokavēšanos, Rafaēls jau ir priekšā. Stāv uzmaucis galvā krievu armijas cepuri ar sarkanu zvaigzni pierē. „Piedod, nevarēju atturēties”, viņš zvaigā, par šo sagaidīšanu saņemdams draudzīgu spērienu pa pēcpusi. Apkampjamies un viņš mani pieved pie sudrabotas Hondas, sacīdams: „Iepazīsties, Aisbergs 2!”, kas drīzumā būs mūsu jaunās mājas.

IMG_2299

Tad braucam uz Rafaēla šejienes dzīvesvietu, kas atrodas minūšu desmit braucienā no centra. „Jūties kā mājās, izmanto visu, ko vēlies”, viņš aicina. Šobrīd visvairāk priecājos izmantot veļas mašīnu un žāvētāju, manas tīro drēbju rezerves līdzinās nullei. Rafaēls mīt divstāvu mājas otrajā stāvā, šeit ir viesistaba, guļamistaba, vannas istaba un virtuve. Neliels, mīlīgs miteklis. Ak, un duša – ar milzīgu spiedienu un ideālu temperatūru. Milzīgs dvielis. Ērta virtuve. Kafijas mašīna. Platekrāna TV. Laba mūzikas sistēma. Grāmatu plaukts. Dārzs ar grilu. Mazās sadzīves ērtībiņas, pēc kurām šobrīd esmu mazliet noilgojusies. Aizejam uz piemājas veikalu iepirkties un es jau lūkojos uz plauktiem, kur var nopirkt ēst gatavošanas izejvielas, bet Rafaēls pieiet pie ledusskapja, izņem saldētu picu, paziņodams: “Nē, nē, pirmajā ierašanās vakarā tu negatavosi”.

  1. jūnijs, 231. ceļojuma diena

Izdevumi

„Tālais” transports 83 USD
Pilsētas transports
Proviants 4 USD
Naktsmītnes
Izklaide
Citi
Dienas bilance 87 USD
Ceļojuma bilance – 1445 USD

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.