Lidojošie Ziemassvētki

Stāsti

„Jūs kaut kā jocīgi lidojat”, redzot manu maršrutu, saka aviosabiedrības LAN darbinieks. „Jā, jūsu kompānija šādi piedāvāja viszemāko cenu”, pasmaidu jauneklim. Mans lidojums uz Lieldienu salām līdzinās vismaz braukšanai no Rīgas uz Liepāju caur Daugavpili. Iesākumā es lidoju uz Kolumbijas galvaspilsētu Bogotu, pēc tam uz Santjago Čīlē, no kuras beidzot uz Lieldienu salām. „Es pajautāšu šefam, varbūt mēs jūs varam pa tiešo aizlidināt vismaz līdz Santjago”, saka puisis un aiziet aprunāties.

Atgriezies viņš atkal pazūd datorā. „Priekšnieks teica, ka, ja Kolumbijas lidojumi ir pilni, es varu jūs sūtīt uz Čīli”, darbinieks paskaidro. Tomēr pēc pāris minūtēm viņš mazliet vainīgi paskatās manī: „Diemžēl lidojumi uz Kolumbiju ir pieejami, es neko nevaru padarīt. Bet es vismaz mēģināju.” „Viņš vismaz mēģināja”, piebilst arī blakus sēdošā darbiniece. „Jūs vismaz mēģinājāt”, atceroties Sprīdīša „arī laba griba nav peļama”, pasmaidu arī es, pateicos un novēlu izpalīdzīgajam darbiniekam Priecīgus Ziemassvētkus. „Jums arī Feliz Navidad!”, saka darbinieks un es dodos uz savu Bogotas lidojumu.

Iekārtojos pie saviem vārtiem un sāku rakstīt. Manu dzirdi sasniedz krievu valoda – māte ar meitu sēdeklī aiz muguras sazinās krieviski. Es neko nesaku. Pēc brīža izdzirdu, ka viņas komunicē angliski. Vēl pēc brīža – spāniski. Tad gan manī ir pamodusies ziņkārība un es krieviski prasu, kā tas nākas, ka viņas brīvi runā trīs valodās.

Jūlija ir no Omskas, bet jau padsmit gadus dzīvo Buenosairosā un ir precējusies ar vietējo. Tāpēc meita runā gan tēva, gan mātes valodā. Bet angļu tāpēc, ka mācās starptautiskajā skolā. Uzzinājusi manus ceļojuma plānus, Jūlija smejas, ka visi viņas draugi, kas ilgstoši ceļo, ir tikuši līdz Buenosairosai, iemīlējušies tajā un palikuši. „Paldies par brīdinājumu”, smejos. Šāda versija neietilpt manos plānos, bet nekad neko nevar skaidri zināt.

Sēžu lidmašīnā un domāju par Ziemassvētku sajūtu, jo šodien ir Ziemassvētki. Biju mazliet noraizējusies, kā jutīšos viena šajos tradicionālajos ģimenes svētkos, bet jūtos tīri labi. Man šķiet, ka tam ir trīs iemesli. Pirmais – Lieldienu salas. Došanās uz šo bērnības sapņu vietu piepilda ar patīkamu satraukumu, neatstājot daudz vietas skumšanai. Otrais – man Ziemassvētki nozīmē aukstumu, vēlams sniegu, egļu skuju un piparkūku smaržu, sveces, mandarīnus, mīļus cilvēkus apkārt un dāvanu saiņošanu pēdējā brīdī – visu to lielo un mazo lietu un cilvēku kopumu, kas rezultējas Ziemassvētku sajūtā. Bet šeit, svīstot karstumā un skatoties uz palmām, nudien nešķiet, ka būtu Ziemassvētki. Un trešais – pēdējie mēneši man ir iemācījuši sajūtu kontrolēšanu. Labi, ne vienmēr tas izdodas, bet lielākoties mēs paši varam noskaņot sevi uz viena vai otra viļņa kā radio. Un es šobrīd izvēlos prieka vilni! Tie ir mani lidojošie Ziemassvētki un es par tiem priecājos. Plivināšanās pa gaisu un Ziemassvētki galu galā iet kopā – šajā dienā lido pat ziemeļbrieži!

Pāris stundas nomocījusi Bogotas internetu, jūtos nopelnījusi Ziemassvētku vakariņas. Ēdienu placis piedāvā izvēlēties starp divām burgeru, vienu suši un vienu normāla ēdiena vietām. Eh, lai būtu Burger Kings. Pasūtu dārgāko no burgeriem, labāko no saldējumiem (pēc pārdevējas ieskatiem (ja kas, viņa izvēlējās ne dārgāko)) un nosvinu Ziemassvētkus. Ja saskaita burgera sastāvdaļas (redzamās) un pieskaita arī ketčupu un majonēzi, iznāk ikurāti deviņi ēdieni.

Jau Feisbukā salielījos, cik daudz Ievas pazīstu. Un tiešām, tās visas kā viena, ir apburbuļojoši burvīgas būtnes. Ieva man šķiet viens no skaistākajiem sieviešu vārdiem. Šo dienu, savu vārdadienu, man uzsauc LASAP kolēģīte un novadniece Ieva Karlsberga. Paldies liels, Ieva, un vēlreiz sirsnīgi sveicieni Tev un citām ziedošajām! Un visiem, visiem – priecīgus pirmos!

51. diena, 2014. gada 24. decembris

Izdevumi:

„Tālais” transports
Pilsētas transports
Proviants 12 USD
Naktsmītnes
Izklaide
Citi
Dienas bilance 12 USD
Ceļojuma bilance – 365 USD

Viens komentārs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.