Budas bez galvām un jaunas kleitas

Stāsti

Cipari: 518 000 IDR (29, 16 Ls)
320 000 – proviants
180 000 – ieejas biļetes
15 000 – transports
3000 – citi

Gaiss: Es tomēr pārtraukšu norādīt gaisa temperatūru Indonēzijā, te tā ir garlaicīgi konstanta, no kādiem + 30 līdz +35 grādiem

Esam augšā vēl pirms sešiem un tēmējam uz pirmo autobusu, kas dodas Parabanan tempļa virzienā. Arī krievu jaunieši ir pamodušies, bet Arja uzsāk ar viņiem kārtējo nebeidzamo sarunu. Mēs ar Keitiju izsprūkam no mājas, jo negribam nokavēt autobusu. Krievi tā arī neparādās un mēs divatā stūrējam uz templi.

Galā nonākušas, ieturam brokastis – izstrebjam vienu no daudzajām Indonēzijai raksturīgajām zupiņām. Tad ejam uz templi un atkal mēģinam izlikties par vietējām. Arī šoreiz joks neiet cauri un rezultātā nopērkam dārgās tūristu biļetes. Šajā kompleksā ir pamatā hinduistu tempļi, bet arī pa kādam budistu. Mums īpaši mīļš ir tālākais budistu templis, līdz kuram daudzi neaiziet, tādējādi vairāk kā pusstundu klīstam pa to un esam vienīgās apmeklētājas. Tas mums ļauj uzvesties mazliet ģeķīgi un labu brīdi fotografējamies, aizvietojot nolauztās Budas galvas ar savējām. Vispār tas ir skumjš fakts, jo daudzas statujas galvu zaudējušas vietējo vandālisma rezultātā, kas tās nozaguši un pārdevuši melnajā tirgū uz kaimiņvalstīm.

Izstaigājam muzeju, iesākam skatīties arī filmu par templi, bet, lai arī filma uzlikta speciāli mums, pusē mūkam ārā – “kinoteātrī” gaisa kondicionieri vālē ar tādu spēku, ka esam pārsalušas.

Tad atkal lecam autobusā un dodamies uz centru – apciemot sultāna pili. Apskatām smalkās pieņemšanas terases, visu sultānu dinastijas portretus. Vīri gleznās ir stalti un skaisti, smieklīgus viņus padara piestiprinātās smailās ausis. Pa pili klīst tradicionālās drānās tērpti uzraugi, kas labprāt fotografējas. Kāds smalks vīriņš vēlas nobildēties ar mani. Jau pa gabalu viņš izskatās mazs, bet, kad nostājamies blakus, viņa galva knapi sniedzas līdz manām krūtīm. Es izskatos pēc Gulivera, bet viņš pēc veca elfa. Efektu pastiprina vīriņa ausis, kas dabīgā kārtā ir neticami smailas.

Esam nolēmušas apmeklēt arī putnu tirgu, tas ir pārvietots krietnu gabalu un tagad atrodas pilsētas nomalē. Nodīlējam velorikšu, un par mazu un godīgu samaksu ripinām turp. Tirgū redzami visu kalibru un krāsu putni – gaiļi, papagaiļi, kanārijputniņi un virkne svešzemju iemītnieku, kuru vārdus nezinu. Blakus putniem būros tup arī mazi kucēni, kaķēni, čūskas, ķirzakas, peles, sikspārņi, eži un kas tik vēl nē. Skats ir briesmīgs un vienīgā vēlme ir visu šo radību palaist brīvībā.

Mazliet nomāktas par redzēto, rikšojam atpakaļ uz centru. Keitija vēlas atjaunot garderobi un mēs iejūkam pūlī milzīgā tirgus ēkā. Lai arī abas neesam šopinga cienītājas, kārdinājumu šeit ir daudz, un pavadām labu brīdi laikojot kleitas, bikses un lakatus. No tirgus abas iznākam apmierinātas, esam tikušas pie jaunām štātēm. Piemēram, mana jaunā, smukā kokvilnas kleita maksāja ikurāt 1, 50 Ls.

Pēc garās dienas esam pelnījušas aukstu alu un vakariņas. Šoreiz nolemjam uzdzīvot tūristiskā vietā un arī pasūtām tūristu ēdienu – picu un steiku. Aukstais alus čurkstēdams pazūd no kausiem. Mums pievienojas arī kāds vietējais puisis no koučsērfinga – tāpat vien, papļāpāt. Viņš labi runā angliski, izstāsta mums viskautko par pilsētu un vietējo sērferu kopienu. Uzzinājis, kur paliekam, viņš arī padalās komiskos stāstiņos par mūsu šībrīža namatēvu, kas vēl vairāk nostiprina līdzšinējo viedokli. Tā kā Keitija ir iesācēja koučsērfingā un šeit ir labs interneta pieslēgums, sniedzu viņai īso ievadkursu visās šīs lapas iespējās. Izmēģinot funkciju “meklēt pēc labākās pieredzes”, kā pirmais izlec mūsu šībrīža sarunu biedrs, kurš kautrīgi smaida par šo faktu.

Pasūtām vēl pa alum un brīdi tīksmināmies par domu, ka paņemsim kādus tūristiem domātus ratus, izjūgsim zirgus, aizjāsim līdz Arjas mājām un viegli nožagodamās paziņosim – lūdzu, zirgs, Jūsu augstība! Un būs mums princis baltā zirgā. Tālāk par zirgošanos, protams, netiekam un sēžamies vien satiksmes autobusā un dodamies pie “prinča” bez zirga.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.


Vairāk informācijas meklējiet mūsu privātuma politikā.